Οδηγοί, προσοχή στις «ιρλανδικές διαβάσεις» όταν βρέχει

banner-google-news

«Iρλανδικές διαβάσεις» ονομάζονται οι πρόχειρες διαβάσεις που έγιναν για να περνούν ΙΧ και φορτηγά χειμάρρους. Αντί, δηλαδή, να κατασκευαστεί μια ασφαλής γέφυρα, έγινε μια μικρή ασφαλτόστρωση ή ένα χαμηλό γεφυράκι, για να εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα ή τους πεζούς, όταν υπάρχει ελάχιστο νερό στο χείμαρρο. Αυτή η πρόχειρη κατασκευαστική λύση ονομάστηκε «ιρλανδική διάβαση».

Η ιδέα πίσω από αυτές τις διαβάσεις είναι ότι είναι βολικές και ασφαλείς για χρήση σε κανονικές συνθήκες. Μόλις όμως η στάθμη του νερού ανέβει στο σημείο που διασχίζει την επιφάνεια της γέφυρας, η γέφυρα είναι γενικά μη ασφαλής στη χρήση λόγω υψηλού ρεύματος. Η δύναμη του κινούμενου νερού μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή για να βγάλει το όχημα από τη γέφυρα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στη χρήση αυτών των γεφυρών όταν υπάρχουν συνθήκες πλημμύρας! Αυτοκίνητα και πεζοί δεν πρέπει να διασχίζουν αυτές τις διαβάσεις όταν βρέχει και ο χείμαρρος αρχίζει να γεμίζει.

irla-392x600

Λέγεται ότι ονομάστηκαν έτσι από τις διαβάσεις που χρησιμοποιούσαν οι Ιρλανδοί στον πόλεμο με τους Βρετανούς. Όταν έβρεχε, οι διαβάσεις αυτές γίνονταν αόρατες, και οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι υπήρχε εκεί πέρασμα για να διαβεί κανείς το ποτάμι.