Ο υπουργός Οικονομικών για το σημερινό Eurogroup: «Τα 500 δισ. ευρώ δεν αρκούν. Απαραίτητο να ριχτούν στη μάχη και άλλα ισχυρά όπλα»

Ο υπουργός Οικονομικών για το σημερινό Eurogroup
banner-google-news

Όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη περιμένουν το επόμενο βήμα από το σημερινό Eurogroup: ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει αφενός την αξία της αλληλεγγύης και αφετέρου δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων, ούτε θα δείχνει ατολμία και απροθυμία.
Αυτό τόνισε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αν και ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν αρκούν για μια δοκιμασία με τα χαρακτηριστικά της σημερινής κρίσης. Ακόμη και με τις πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, οι ανάγκες στην αδρανοποιημένη και χειμαζόμενη από την υγειονομική κρίση πραγματική οικονομία και στον παραγωγικό ιστό της, είναι πολύ μεγαλύτερες. Είναι απαραίτητο, σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, να ριχτούν στη «μάχη» και άλλα ισχυρά «όπλα».

Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη, ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για τα «βουβάλια» ούτε για τους «βατράχους». Ο εχθρός είναι κοινός. Επομένως, απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Πιστεύουμε ότι απαιτούνται –και διεκδικούμε– επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου καθώς και άλλων καινοτόμων λύσεων, με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και ενίσχυση του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Όλα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με μεγάλες αποφάσεις και γενναίες πράξεις. Πράγματι, τις προηγούμενες ημέρες, οι σχετικές διαβουλεύσεις ήταν πυκνές. Εντούτοις, το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία επί αυτού του πιο φιλόδοξου σχεδίου. Ευελπιστώ πως θα αυτό θα γίνει σήμερα. Με ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει καταρχήν ότι αυτές εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, που αποτελεί την απαρχή της ευρωπαϊκής ιδέας και τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου δεν θα είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία.

Αυτά περιμένουν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη».