Νέο Isuzu D-Max 2017 – Mad (D-) Max

Χωρίς αλλαγές σε διαστάσεις και ικανότητες φόρτωσης, αλλά αναβαθμισμένο αισθητικά και -κυρίως- μηχανικά, το νέο D-Max "κουβαλά" την τρέλα και το πείσμα της Isuzu για την πρωτιά στην κατηγορία.

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Κείμενο: Κώστας Σκαρμαλιωράκης, Φωτογραφίες: Γιώργος Καραγιωργάκης

Η είσοδος στην κατηγορία των pick ups οχημάτων με το D-Max, ήταν μια από τις ευτυχέστερες στιγμές στην ιστορία της Isuzu. Η πορεία του μοντέλου, ειδικά της τελευταίας γενιάς που λανσαρίστηκε πριν από πέντε περίπου χρόνια φανέρωσε ότι δεν πρόκειται για ένα «πυροτέχνημα» αλλά για ένα αυτοκίνητο που εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολύ μεγάλα σχέδια της Isuzu για την κατηγορία.

Isuzu D-MaxGGK_0062Το λανσάρισμα της ανανεωμένης γενιάς D-Max για το 2017, απλά σηματοδοτεί την συνέχεια μιας σταθερά αναπτυσσόμενης πορείας, που έχει εδραιώσει την πρόταση της Isuzu στο μυαλό του υποψήφιου αγοραστή. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να σκέπτεται την αγορά ενός pick up και να μην περάσει -και- από έναν ντήλερ της Isuzu. Και αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί μιλάμε για έναν κατασκευαστή (τον μοναδικό που παράγει αποκλειστικά επαγγελματικά οχήματα) που φημίζεται για την αξιοπιστία των μηχανικών μερών αλλά και γιατί η γκάμα D-Max κάλυπτε ανέκαθεν τις ανάγκες αφενός του αγρότη και αφετέρου όσων ήθελαν ένα όχημα μεικτής χρήσης.

Έτσι λοιπόν, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ανανεωμένης γενιάς D-Max είναι οι πολλαπλές εκδόσεις αμαξώματος, μονής (Single Cab), επιμηκυμένης (Extended Cab) και διπλής (Double Cab) καμπίνας. Τα πρώτα οχήματα του νέου D-Max για το 2017 βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δεν έχει παρά να επισκεφθεί κανείς έναν ντήλερ της Isuzu για το γνωρίσει από κοντά.

Δυναμική εμφάνιση

Isuzu D-MaxGGK_0015Η σχεδίαση του αμαξώματος προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο, που καθιστά το νέο D-Max ένα pick-up με σαφώς έντονη προσωπικότητα. Οι πολύ όμορφες και μοντέρνες γραμμές, το επιθετικό σφηνοειδές σχήμα (που το καθιστά και ιδιαίτερα αεροδυναμικό), η επιβλητική μάσκα, το «σύμπλεγμα» των εμπρός φωτιστικών σωμάτων, αλλά και η γενικότερη ισορροπία στους όγκους (με έξυπνα «σπασίματα» της πλαϊνής γραμμής) δημιουργούν ένα σύνολο που σίγουρα ξεχωρίζει και επιβάλλεται με την παρουσία του. Οι διαφορές με την προηγούμενη γενιά δεν είναι πολλές, αλλά είναι αρκετές για να «φρεσκάρουν» την όψη του αυτοκινήτου. Υπάρχουν νέο καπό κινητήρα, νέα μάσκα, νέα φωτιστικά σώματα (τύπου projector) με λυχνίες LED, επανασχεδιασμένος εμπρόσθιος προφυλακτήρας και προβολείς ομίχλης, νέα πίσω πόρτα φόρτωσης (σε σχήμα αεροτομής), επεμβάσεις στις πλευρικές θύρες καθώς και νέες ζάντες 18 ιντσών (αντί των 17 ιντσών της γενιάς που απέρχεται).

Isuzu D-MaxGGK_0021Συνολικά, οι παρεμβάσεις του σχεδιαστικού τμήματος επέφεραν βελτίωση του συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) κατά 0,4 έναντι της γενιάς που απέρχεται και συνεπώς οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου, στις επιδόσεις και στο επίπεδο θορύβου που γίνεται αντιληπτός στην καμπίνα.

Πολυτέλεια και άνεση

Isuzu D-MaxGGK_0077Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια στο εσωτερικό της καμπίνας. Από την πολύ μοντέρνα και ιδιαίτερη σχεδίαση, μέχρι τον εξοπλισμό αλλά και την πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα σε χώρους για τους επιβάτες, το D-Max κερδίζει τις εντυπώσεις. Υπάρχουν δεκάδες σημεία στα οποία θα μπορούσε να σταθεί κανείς (όπως για παράδειγμα ο νέος, πανέμορφος πίνακας οργάνων) ενώ και η λίστα του εξοπλισμού είναι μεγάλη και -στην περίπτωση του διπλοκάμπινου- αντίστοιχη ενός ακριβού επιβατικού τετρακίνητου. Αναμφισβήτητα η Isuzu δημιούργησε ένα σαλόνι που πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις και να ζεις μαζί του, με έμφαση στην άνεση και την πολυτέλεια. Οι χώροι, ανεξαρτήτως έκδοσης αμαξώματος, είναι από τους μεγαλύτερους που διατίθενται σε αυτοκίνητο της κατηγορίας, κάτι που ισχύει κυρίως για τους πίσω επιβάτες της τετράθυρης έκδοσης. Τα πίσω καθίσματα της τελευταίας μπορούν να αναδιπλωθούν σε διάφορες θέσεις αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πρακτικότητα του αυτοκινήτου. Νέο στοιχείο αποτελεί και ένα σύστημα πολυμέσων από την Pioneer (με χειριστήρια στο τιμόνι), με εργοστασιακή κάμερα οπισθοπορείας ενώ υπάρχουν και νέες θύρες φόρτισης USB, δύο νέα ηχεία οροφής, νέου τύπου επενδύσεις στα καθίσματα και μαλακές επενδύσεις στα υποβραχιόνια.

Isuzu D-MaxGGK_0081Σε επίπεδο εξοπλισμού, ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης όπως τα ESP, Hill Descent Assist και Hill Ascent Assist βρίσκονται στην διάθεση του οδηγού για να κάνουν την ζωή του ευκολότερη εντός και εκτός δρόμου. Γενικότερα, ανανεωμένες εμφανίζονται οι εκδόσεις εξοπλισμού με τις ονομασίες Utility, Activity και Gravity ενώ θα υπάρχει και μια ειδική -δυναμική- έκδοση με την ονομασία Arena, με ξεχωριστό εξοπλισμό, τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Δεν λείπουν ακόμα και… ακραίες επιλογές πολυτέλειας όπως το «Passive Entry & Start System» με το οποίο ο οδηγός κλειδώνει και ξεκλειδώνει το όχημα μέσω της λαβής αφής της πόρτας ή εκκινεί/σταματά τον κινητήρα χωρίς κλειδί στον διακόπτη.

Με νέο κινητήρα

Isuzu D-MaxGGK_0079Στα μηχανικά μέρη εντοπίζουμε την πιο σημαντική αλλαγή της ανανεωμένης γενιάς. Η Isuzu προχώρησε σε downsizing όσον αφορά στο μέγεθος του πετρελαιοκινητήρα, αντικαθιστώντας τον παλιό 2,5 λίτρων με έναν ολοκαίνουργιο Ddi Blue Power χωρητικότητας μόλις 1,9 λίτρων και μεταβλητής γεωμετρίας υπερτροφοδότη VGS. Το εν λόγω μηχανικό σύνολο καταφέρνει να αποδίδει 164 ίππους (έναν ίππο παραπάνω από τον κινητήρα που αντικαθιστά!), ωστόσο η ροπή του έχει υποχωρήσει κατά 60 Nm, στα 360 Nm.

Διακρίνεται για τις πολλαπλές τροποποιήσεις και τα ειδικά κράματα μετάλλων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του, γεγονός που έχει συμβάλλει στη μείωση του βάρους του κατά 20%, στη μείωση του θορύβου αλλά και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής του λόγω σημαντικά μειωμένων τριβών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι μηχανικοί της Isuzu, με δεδομένη την αξιοπιστία που διακρίνει τους κινητήρες της μάρκας προχώρησαν σε μια… επίδειξη ισχύος, λανσάροντας το εν λόγω μοτέρ, προδιαγραφών ρύπων Euro 6 χωρίς να απαιτείται -σε αντίθεση με πολλές προτάσεις του ανταγωνισμού- η προσθήκη διαλύματος AdBlue κατά την επεξεργασία των καυσαερίων.

Isuzu D-MaxGGK_0036Την γραμμή κίνησης συμπληρώνει μεταξύ άλλων ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων ή ένα «έξυπνο» αυτόματο κιβώτιο επίσης έξι σχέσεων (φυσικά με δυνατότητα σειριακών αλλαγών), επιτυγχάνοντας μάλιστα χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, που ξεκινά από τα 6,2 λίτρα / 100 χλμ. Σε κάθε περίπτωση, ο πίνακας οργάνων προβάλλει την τρέχουσα σχέση του κιβωτίου και εμφανίζει επίσης μια προτεινόμενη -με την βοήθεια του GSI (Gear Shift Indicator)- που θα μπορούσε να βελτιώσει την τρέχουσα κατανάλωση.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ενισχυμένο πλαίσιο, φαρδύ για αυξημένη ευστάθεια και μακρύ για βελτιωμένη οδηγική άνεση και συμπεριφορά. Η ανάρτηση, χωρίς αλλαγές, εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη στην απόδοση υψηλής άνεσης ενώ η γνωστή και δοκιμασμένη τετρακίνηση, με τον γνωστό περιστροφικό διακόπτη εμπλοκής στην κονσόλα εφοδιάζει τις 4κίνητες εκδόσεις.

Δια ταύτα

Συμπερασματικά, το νέο D-Max, άλλαξε όσο χρειαζόταν προκειμένου να εξακολουθήσει να παίζει σημαίνοντα ρόλο στην κατηγορία. Σε συνδυασμό με την εμπειρία της Isuzu στον χώρο των επαγγελματικών αυτοκινήτων, φαίνεται ικανό όχι μόνο να διατηρήσει την πολύ καλή φήμη του απερχόμενου μοντέλου, αλλά και να την ενισχύσει. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που δείχνει να έχει πιάσει τα μηνύματα των καιρών (ειδικά η κίνηση με τον κινητήρα μικρότερης χωρητικότητας πιστεύουμε πως θα κάνει… γκελ στο κοινό), απαντά με εμφατικό τρόπο σε όλες τις απαιτήσεις που θέτει η κατηγορία σήμερα, και σε όλα αυτά προσθέτει μια εντυπωσιακή εμφάνιση και μία «φανέλα» που φαίνεται να τιμά και με το παραπάνω.

Τιμές & Εξοπλισμός

Έκδοση Utility

Single Cab (4×2) από 21.900 ευρώ

Single Cab (4×4) από 25.600 ευρώ

Extended Cab (4×2) από 26.600 ευρώ

Extended Cab (4×4) από 27.900 ευρώ

Double Cab (4×4) από 30.150 ευρώ

 • Ζάντες ατσάλινες 16’’
 • Air Condition
 • 6 αερόσακοι
 • Traction Control, ABS & Electronic Stability Control / HSA / HDC

 

Έκδοση Activity

Extended Cab (4×4) από 29.900 ευρώ

Extended Cab (4×4 Auto) από 31.850 ευρώ

 • Ζάντες αλουμινίου 18’’
 • Ράγες οροφής και πλαινά σκαλοπάτια
 • Air Condition
 • 6 αερόσακοι
 • Traction Control, ABS & Electronic Stability Control / HSA / HDC

Έκδοση Gravity

Double Cab (4×4) από 34.650 ευρώ

Double Cab (4×4 Auto)  από 36.450 ευρώ

 

 • Ζάντες αλουμινίου 18’’
 • Ράγες οροφής και πλαινά σκαλοπάτια
 • Αυτόματος κλιματισμός
 • Pionner Multimedia/Navi με 8 ηχεία
 • 6 αερόσακοι
 • Traction Control, ABS & Electronic Stability Control / HSA / HDC

 Έκδοση Arena

Double Cab (4×4) από 36.750 ευρώ

Double Cab (4×4 Auto)  από 38.650 ευρώ

 

Double Cab από 36.810 ευρώ

 

 • Ζάντες αλουμινίου 18’’ χρώματος Gun Metal
 • Δερμάτινο σαλόνι
 • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα & θερμαινόμενα καθίσματα
 • Ράγες οροφής μαύρου χρώματος
 • Αποκλειστικό χρώμα Silky Pearl White
 • Pionner Multimedia/Navi με 8 ηχεία

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

RZ4ETC 1,9 TD, Κύλινδροι/Βαλβίδες 4c / 16V Κυβισμός (κ.εκ.) 1.898 Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 164/3.600 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 360/2.000 Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ.) 80,0 x 94,4 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 12,7 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180 Μέση κατανάλωση (λίτ./100 χλμ.) από 6,2 (Single Cab 4×2) έως 7,8 (Double Cab 4×4 Auto) Προδιαγραφές ρύπων Euro 6b

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς ή και στους τέσσερις τροχούς με ηλεκτρονικό διακόπτη εμπλοκής. Μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6+1 σχέσεων ή αυτόματο σειριακό κιβώτιο 6 σχέσεων.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Εμπρός: Ανεξάρτητη, διπλά ψαλίδια, τηλεσκοπικά αμορτισέρ αερίου, ελατήρια, αντιστρεπτική δοκός. Πίσω: Άκαμπτος άξονας, ελλειπτικά φύλλα σούστας, τηλεσκοπικά αμορτισέρ αερίου.

ΦΡΕΝΑ: Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 300 χιλ. με δαγκάνες δύο εμβόλων. Πίσω: Αυτορυθμιζόμενα ταμπούρα 295 χιλ.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Μηχανικά μέρη (χρόνια) 3 ή 100.000 χλμ. Βαφή (χρόνια) 2 Αντισκωριακή (χρόνια) 6

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΒΑΡΗ: Μήκος 5,315 (Regular) – 5.295 (Extended, Double) μ. Πλάτος 1,860 μ. Ύψος 1,790 μ. Μεταξόνιο 3,095 μ. Απόσταση από το έδαφος 235 χιλ. Γωνία προσέγγισης 30ο Γωνία διαφυγής 29,2ο Διάμετρος κύκλου στροφής 12,6 μ. Μικτό Βάρος από 2.900 -3.000 κιλά Απόβαρο από 1.745 έως 1.950 κιλά Ωφέλιμο φορτίο από 1.050 έως 1.155 κιλά Καρότσα (ΜxΠxΥ) 2,305 (1,795 – 1,552) x 1,570 (1,530) x 0,440 (0,465) μ. Καθίσματα 2 – 5 Ελαστικά 255/60 R18 λίτρα Ρεζερβουάρ 76 λίτρα

* εργοστασιακές μετρήσεις

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ