Νέα απεργία στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ, 1 και 2 Δεκεμβρίου – Αντιδράσεις από τη Διεθνή Ναυτική Ένωση

banner-google-news

Νέα 48ωρη απεργία προκήρυξε για σήμερα Τετάρτη 1 και αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου η Ένωση Εργαζομένων Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ μετά την άρνηση της εργοδοσίας να δεχθεί τις προτάσεις τους για συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στις τακτικές της ΣΕΠ (COSCO) μετά και την τραγική απώλεια του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή και αγωνίζονται, όπως επισημαίνουν, για «την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων», γιατί «είναι καθήκον μας να παλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Με σχετική ανακοίνωση κάνουν γνωστό ότι ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και υπογραμμίζουν ότι «όσο συνεχίζεται η αδιαλλαξία απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας, εμείς κλιμακώνουμε την αγωνιστική διεκδίκησή μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου, μετά το θάνατο του εργαζομένου, Δημήτρη Δαγκλή εν ώρα εργασίας. Οι δύο προβλήτες παρέμειναν κλειστές λόγω απεργίας των εργαζομένων για περίπου μία εβδομάδα. Το σωματείο αναφέρει ότι «θρηνούμε ένα δικό μας συνάδελφο και εκατοντάδες συνάδελφοι υποφέρουν από προβλήματα υγείας, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των λειψών μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας».

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η Διεθνής Ναυτική Ένωση (ΔΝΕ) που εκπροσωπεί τους ναυτικούς πράκτορες των ναυτιλιακών  εταιρειών τακτικών γραμμών με επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ζητεί να διαφυλάξει τη λειτουργία του λιμανιού, σημειώνοντας ότι και πριν από την κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ ο Πειραιάς δεν λειτουργούσε. «Ο Εμπορικός Λιμένας Πειραιώς είναι κλειστός από τις 15.00 την Κυριακή 28η Νοεμβρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της γνωστής αδυναμίας παροχής πλοηγικών υπηρεσιών» με αποτέλεσμα «στο Αγκυροβόλιο Πειραιώς έχουν ήδη καταπλεύσει 10 mother vessels και 11 feeders, εν αναμονή φορτοεκφόρτωσης. Ταυτόχρονα, ο συνωστισμός εμφόρτων και κενών εμπορευματοκιβωτίων στις λιμενικές εγκαταστάσεις Πειραιώς είναι δυστυχώς ασφυκτικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια αγορά και κατ’ επέκτασιν για την Εθνική Οικονομία, ενόψει της εορταστικής περιόδου».