Μια ιστορική απεργία σε 3 μεγάλες αμερικανικές κατασκευάστριες αυτοκινήτων

banner-google-news

Σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση προχώρησε το συνδικάτο United Auto Workers στην Αμερική. Το συνδικάτο -που εκπροσωπεί εργαζόμενους σε τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, τις General Motors, Stellantis και Ford- ανακοίνωσε την έναρξη απεργιακής κινητοποίησης σε τρία εργοστάσια από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος γι’ αυτή την κινητοποίηση είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυξήσεις μισθών, προσαρμογές στο κόστος ζωής, και ασφάλεια εργασίας σε επιλεγμένα εργοστάσια.

Το United Auto Workers καλεί τα μέλη του συνδικάτου να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

uaw-strike

Πρόκειται για εργοστάσια όπου παράγονται το δημοφιλές μοντέλο Bronco της Ford στο Γουέιν (Μίσιγκαν), ανοικτά ημιφορτηγά της GM στην Ουέντζβιλ (Μισούρι) και Jeep της Stellantis στο Τολέντο (Οχάιο).  Στα εργοστάσια αυτά δουλεύουν περίπου 12.700 εργαζόμενοι.

Αν η απεργιακή κινητοποίηση διαρκέσει, η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα: πολλές εταιρίες εξαρτώνται από την αυτοκινητοβιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτή.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και οι δυο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από τη συμφωνία. Το συνδικάτο UAW ζητάει αυξήσεις 40%, οι αυτοκινητοβιομηχανίες λένε πως δεν θα δεχθούν οι αυξήσεις να ξεπεράσουν το 20%, ενώ απορρίπτουν άλλα αιτήματα-κλειδί του UAW.