ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Οι πρωταγωνιστές του 2023: Mercedes-Benz Citan Tourer

banner-google-news

Η επιβατική έκδοση Tourer δεν είναι ένα… επαγγελματικό με καθίσματα αλλά μια ολοκληρωμένη λύση για την ασφαλή, υψηλής ποιότητας μεταφορά επιβατών στα γνωστά, κορυφαία πρότυπα του κατασκευαστή.

Εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από τη Mercedes-Benz, αυτή η νέα γενιά Citan έρχεται να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το χαρτοφυλάκιο μικρών οχημάτων τύπου βαν ενώ αυτονόητα θα αποκτήσει σύντομα και ηλεκτρική έκδοση. Μετά την επαγγελματική έκδοση βαν, στα χέρια μας βρέθηκε η επιβατική Citan Tourer.

Η σχεδίαση του νέου Mercedes-Benz Citan διακρίνεται για τις ισορροπημένες αναλογίες και τις όμορφες επιφάνειες. Οι «μυώδεις» γραμμές και οι εντυπωσιακοί θόλοι των τροχών υπογραμμίζουν τη δύναμη και την ελκυστική εμφάνιση του οχήματος. Εσωτερικά, ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ελκυστικό στοιχείο αποτελεί το ταμπλό οργάνων με το επιβλητικό, οριζόντιο σχήμα του. Οι σχεδιαστές της Mercedes-Benz εμπνεύστηκαν από το προφίλ φτερού για να δημιουργήσουν τη στιβαρή βάση του ταμπλό οργάνων με τις όμορφες καμπύλες. Καθοριστική είναι η συνεχής, οριζόντια διάταξή του. Το στενό φτερό εκτείνεται σε όλο το πλάτος του εσωτερικού, δημιουργώντας μία αίσθηση γενναιόδωρης ευρυχωρίας. 

Der neue Mercedes-Benz Citan – Interieur, Chromitgrau metallic, Mercedes-Benz Citan Tourer Prototype, (Voraussichtlich ab zweitem Quartal 2022 verfügbar. Der Mercedes-Benz Citan Tourer ist ein Prototyp und nicht zum Kauf erhältlich.)  The new Mercedes-Benz Citan – Interior, Chromite grey metallic, Mercedes-Benz Tourer Prototype, (Expected to be available from the second quarter of 2022. The Mercedes-Benz Citan Tourer is a prototype and not available for purchase.)

Οι συρόμενες πόρτες αυξάνουν την πρακτικότητα του οχήματος, ιδίως σε στενούς χώρους στάθμευσης. Το νέο Citan διατίθεται με έως δύο συρόμενες πόρτες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο άνοιγμα μεγέθους 615 mm και στις δύο πλευρές του οχήματος. Η επιβατική έκδοση Tourer διατίθεται με πίσω μονοκόμματη πόρτα και θερμαινόμενο παρμπρίζ στον βασικό εξοπλισμό. Εναλλακτικά, διατίθεται με δύο ανοιγόμενες πίσω πόρτες. Το πίσω ενιαίο κάθισμα αναδιπλώνεται σε αναλογία 1/3 προς 2/3. Το νέο Citan διαθέτει πολυάριθμες αποθηκευτικές θήκες που διευκολύνουν την καθημερινότητα.

Der neue Mercedes-Benz Citan mit Camping-Modulen von VanEssa mobilcamping  The new Mercedes-Benz Citan with camping modules by VanEssa mobilcamping

Από πλευράς εξοπλισμού, το Citan Tourer είναι διαθέσιμo στις εκδόσεις BASE και PRO. Με τη επιλογή BASE, ο οδηγός απολαμβάνει μία λειτουργική έκδοση που περιλαμβάνει όλο τον αναγκαίο βασικό εξοπλισμό ενώ η επιλογή εξοπλισμού PRO συνδυάζει τη δυναμική και ελκυστική σχεδίαση με την αυξημένη λειτουργικότητα.

Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχική αξία της μάρκας Mercedes-Benz. Η στιβαρή δομή του αμαξώματος με τα στοιχεία απορρόφησης ενέργειας συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο ασφάλειας, σε συνδυασμό με τους επτά αερόσακους του βασικού εξοπλισμού και την εκτενή γκάμα σύγχρονων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Όλα αυτά μπορούν να υποστηρίζουν και να ανακουφίζουν τον οδηγό σε πολυάριθμες περιπτώσεις.

Υποστηριζόμενα από αισθητήρες ραντάρ και υπερήχων, και κάμερες, τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και τα συστήματα στάθμευσης επιτηρούν την κυκλοφορία και τον περιβάλλοντα χώρο και, εάν είναι απαραίτητο, εκπέμπουν προειδοποιήσεις ή βοηθούν τον οδηγό παρεμβαίνοντας. Όπως και στις νέες γενιές των Mercedes C-Class και S-Class, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας παρεμβαίνει στη διεύθυνση του οχήματος αντί να το επιβραδύνει και έτσι είναι πολύ πιο άνετο.

Der neue Mercedes-Benz Citan mit Camping-Modulen von VanEssa mobilcamping  The new Mercedes-Benz Citan with camping modules by VanEssa mobilcamping

Εκτός από τα απαιτούμενα από την νομοθεσία συστήματα ABS και ESP, το νέο Citan Tourer περιλαμβάνει επίσης στον βασικό του εξοπλισμό το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα και το σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων, το σύστημα εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST, το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης Mercedes-Benz, η ενεργή υποβοήθηση πέδησης Active Brake Assist, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας και το σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας με ανίχνευση σημάτων κυκλοφορίας.

Προαιρετικά, διατίθενται και πολλά άλλα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, το οποίο μπορεί να αναλάβει αυτόματα την οδήγηση σε μποτιλιάρισμα, καθώς και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης, βοηθώντας τον οδηγό να κρατά το Citan στο κέντρο της λωρίδας. 

Το Citan πρωτοπορεί, επίσης, στα συστήματα συγκράτησης: το Citan Tourer, για παράδειγμα, περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό του έναν κεντρικό αερόσακο, ο οποίος μπορεί να φουσκώσει μεταξύ του καθίσματος του οδηγού και του συνοδηγού σε περίπτωση σοβαρής πλευρικής σύγκρουσης. Συνολικά, οι επιβάτες του οχήματος προστατεύονται από επτά αερόσακους. 

Der neue Mercedes-Benz Citan mit Camping-Modulen von VanEssa mobilcamping  The new Mercedes-Benz Citan with camping modules by VanEssa mobilcamping

Το νέο Citan μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που προσφέρει διαισθητικό χειρισμό και μπορεί να μαθαίνει. Με πανίσχυρους επεξεργαστές, λογισμικό αυτοδιδασκαλίας, οθόνες υψηλής ανάλυσης και εξαιρετικά γραφικά, το σύστημα έχει ανατρέψει τον τρόπο χειρισμού των οχημάτων. Υπάρχουν προαιρετικά διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του MBUX. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ο σχεδιασμός διαισθητικού χειρισμού μέσω της οθόνης αφής επτά ιντσών, των κουμπιών ελέγχου αφής στο τιμόνι ή του φωνητικού βοηθού «Hey Mercedes». Άλλα πλεονεκτήματα είναι η ενσωμάτωση smartphone με το Apple Car Play και το Android Auto, το σύστημα ανοικτής ακρόασης Bluetooth και το ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB και DAB+). 

Επιπλέον, το Citan είναι εργοστασιακά έτοιμο για τη χρήση πολλών ψηφιακών υπηρεσιών του Mercedes me connect. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες παραμένουν διαρκώς συνδεδεμένοι με το όχημα, όπου κι αν βρίσκονται. Έτσι, οι σημαντικές πληροφορίες είναι πάντα διαθέσιμες τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημα, και ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες εξ αποστάσεως.

tourer_(9)

Στο πλαίσιο των εντατικών δοκιμών του οχήματος, η συνολική ανατομία της ανάρτησης του Citan (ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές ράβδοι, κ.α.) ρυθμίστηκε και εναρμονίστηκε για εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Στη επιβατική έκδοση τα ελατήρια έχουν βαθμό απόσβεσης στα πρότυπα της Mercedes-Benz και τα αμορτισέρ κατάλληλα ρυθμισμένη δύναμη απόσβεσης στον μπροστινό και τον πίσω άξονα. Έτσι, το DNA της Mercedes είναι αισθητό και στην οδηγική συμπεριφορά του Citan. Μία ενισχυμένη ράβδος σταθεροποίησης στον μπροστινό άξονα του Citan Tourer μειώνει τις πλευρικές κλίσεις στις στροφές.

Η γκάμα κινητήρων του νέου Citan αποτελείται από τρεις πετρελαιοκινητήρες και δύο βενζινοκινητήρες. Κοινά πλεονεκτήματα όλων τους είναι τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά οδήγησης ακόμη και στο φάσμα χαμηλών στροφών και οι χαμηλές τιμές κατανάλωσης. Για το Citan Tourer συγκεκριμένα ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει τον πετρελαιοκινητήρα των 1.461 κ.εκ. με τους 95 ίππους ή τον κινητήρα βενζίνης 1.332 κ.εκ. με 102 και 132 ίππους.

Mercedes_Citan_Tourer_(3)

Τα μηχανικά σύνολα πληρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 6d και Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με τη λειτουργία ECO start/stop. Εκτός από το μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων, τα ισχυρότερα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα μοντέλα διατίθενται επίσης με ένα αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη (DCT).