Maxus eDeliver 3: Κινεζική αυτοκρατορία!

Η Maxus «κοιτάει στα μάτια» τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, με σύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις στην κατηγορία των ελαφρών βαν. Τελευταία προσθήκη στη γκάμα της αποτελεί το αμιγώς ηλεκτρικό eDeliver 3.To μοντέλο θα παραδίδεται από φέτος με νέα χωρητικότητα μπαταρίας 50,23kWh και αυτόματο κλιματισμό.

banner-google-news

Καινοτόμα, πρωτοποριακή σκέψη και εστίαση στο μέλλον. Η Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) είναι ο μεγαλύτερος όμιλος αυτοκινήτων στην Κίνα και η δύναμη πίσω από τη μάρκα Maxus, με έτος ίδρυσης το 1958. Πρόκειται για μια εταιρία με ετήσιο κύκλο εργασιών $122 δις το 2019, είναι 52η στο Fortune 500 του 2020, κατέχει την 7η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στους κατασκευαστές οχημάτων και την 10η θέση στις ισχυρότερες Κινέζικες εταιρίες. Με ετήσιες πωλήσεις 6,3 εκατομμυρίων οχημάτων κατέχει μερίδιο 22,7% στην εγχώρια αγορά της, ενώ ξεκινά τώρα τη δυναμική της επέκταση στην παγκόσμια αγορά, και την είσοδο της στην δυσκολότερη όλων, την Ευρωπαϊκή αγορά.

Maxus eDeliver 3 (7)

Κάπως έτσι, η Maxus βρέθηκε να εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ (ο όμιλος που εκπροσωπεί επίσης τις Isuzu, Scania), στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο κομμάτι των ηλεκτροκίνητων επαγγελματικών οχημάτων.

“Η SAIC έχει επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ  στη μάρκα ΜΑXUS με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, την καινοτομία και την εισαγωγή νέων προϊόντων στη γκάμα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων EV που θέτουν ήδη πρότυπα για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.”

Maxus eDeliver 3 (6)

Η μάρκα συστήθηκε στην ελληνική αγορά με το πλήρως ηλεκτροκίνητο μεγάλο βαν EV80, στα τέλη του 2019. Ανάλογα την έκδοση αμαξώματος, προσφέρει 9,7 ή 11 κ.μ. ωφέλιμο όγκο φόρτωσης και ωφέλιμο φορτίο έως 950 κιλά. Κινείται με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού μοτέρ μόνιμου μαγνήτη 92 kW (125 ίππων) και 320 Nm ροπής ενώ η χωρητικότητα της μπαταρίας Li-Ion ανέρχεται στα 56 Kwh.

Maxus eDeliver 3 (10)

Πρόσφατη προσθήκη στην κατηγορία των μεγάλων βαν αποτελεί το Maxus Deliver 9, που είναι διαθέσιμο τόσο σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση (150 kW – 310 Nm) όσο και σε πετρελαιοκίνητη έκδοση (163 ίπποι – 375 Nm), με δύο και τρία διαθέσιμα μεταξόνια αντίστοιχα. Ανάλογα την έκδοση, το ωφέλιμο φορτίο ανέρχεται έως τα 1.360 κιλά και ο ωφέλιμος όγκος κυμαίνεται από 8,0 έως 12,9 κ.μ.

IMG_7486

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ eDELIVER

Τη νέα σειρά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων eDeliver της Maxus ολοκληρώνει τώρα το μεσαίο βαν eDeliver 3. Ένα επαγγελματικό όχημα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο σχεδίασης, δυνατοτήτων φόρτωσης και απόδοσης, με προδιαγραφές που απαντούν στις ανάγκες και απαιτήσεις του τύπου των μεταφορών (κυρίως αστικών) της χώρας μας. Οι εκδόσεις αμαξώματος καθορίζονται από δύο μήκη μεταξονίου, το κοντό και το μακρύ, στα 4.555 χιλ. και 5.144 χιλ. αντίστοιχα, χωρίς διαφοροποίηση στο ύψος της οροφής. Αυτή η διαφορά του μήκους φόρτωσης της κλούβας διαμορφώνει και τον ωφέλιμο όγκο στα 4,8 και 6,3 κ.μ. ενώ και το ωφέλιμο φορτίο κυμαίνεται κοντά στον τόνο.

Maxus eDeliver 3 (3)

Ο σχεδιασμός του αμαξώματος του eDeliver 3 χρησιμοποιεί αεροδυναμικές αρχές για τη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης ενώ στις καινοτομίες που διέπουν την κατασκευή του συγκαταλέγεται η χρήση μεγάλου αριθμού κραμάτων αλουμινίου και σύνθετων πολυμερών υλικών. Έτσι λοιπόν, υπάρχει ένας μονοκόμματος σκελετός αλουμινίου καθώς και πλαστικά πάνελ για τη μείωση το απόβαρου και την αύξηση της ανθεκτικότητας. Καθόλου τυχαία, η εγγύηση κατά της διάβρωσης ανέρχεται στα 10 χρόνια από αυτή για τη βαφή στα 3 χρόνια.

maxus_fyta

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΕΣΗ

Το εσωτερικό της καμπίνας επιβατών δεν διεκδικεί δάφνες σχεδιαστικής καινοτομίας, ωστόσο τα πάντα είναι τακτοποιημένα, με καλή εργονομία παρέχοντας την απαραίτητη άνεση και πρακτικότητα που αναζητά ο επαγγελματίας κατά τις πολύωρες μετακινήσεις του. Ο κατασκευαστής έχει προβλέψει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους μικροαντικειμένων, τόσο στο ντουλαπάκι του συνοδηγού όσο και στις πόρτες ενώ μεγαλύτερα αντικείμενα, ακόμα και εργαλεία μπορούν να αποθηκευτούν κάτω από τα καθίσματα. Υπάρχουν επίσης ποτηροθήκες, θύρες USB για οδηγό και συνοδηγό, mini jack port καθώς και μια πρίζα 12V.

Maxus eDeliver 3 (4)

Την οδηγική εμπειρία αναβαθμίζει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, την «καρδιά» του οποίου αποτελεί μια οθόνη αφής 10 ιντσών στην οποία ενσωματώνονται οι λειτουργίες ραδιοφώνου, οι λειτουργίες συνδεσιμότητας με το smartphone και ότι σχετίζεται με την κάμερα οπισθοπορείας, πάντα σε συνδυασμό των πλεονεκτημάτων που παρέχει το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών. Από εκεί ο οδηγός ελέγχει και το σύστημα cruise control. Τέλος, ένας μηχανικό κλιματισμός αναλαμβάνει τη διατήρηση της σωστής κάθε φορά θερμοκρασίας και συνεπώς την εξασφάλιση της σχετικής άνεσης.

Maxus eDeliver 3 (9)

Στον τομέα της ασφάλειας, το νέο Maxus eDeliver 3 συναντά όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού επαγγελματικών οχημάτων με τον σχετικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αερόσακους οδηγού και συνοδηγού καθώς και το τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ESP.

ΑΠΟΔΟΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την κίνηση του μεσαίου βαν αναλαμβάνει ένας άκρως αποδοτικός ηλεκτροκινητήρας 90 kW (122 ίπποι), με άμεσα διαθέσιμη ροπή της τάξης των 255 Nm. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χρόνος επιτάχυνσης για 0-100 χλμ./ώρα είναι μόλις 11 δευτερόλεπτα, χρόνος ιδιαίτερα ικανοποιητικός για τα δεδομένα της κατασκευής και της κατηγορίας γενικότερα. Ενώ η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στα 120 χλμ./ώρα.

Maxus eDeliver 3 (3)

Ο κινέζος κατασκευαστής προσφέρει δύο επιλογές σχετικά με τη διαμόρφωση της χωρητικότητας της μπαταρίας, στα 35 και στα 52,5 KW, όπου στη δεύτερη περίπτωση η αυτονομία κίνησης ξεπερνάει τα 300 χλμ. Η λειτουργία φόρτισης είναι διπλή, με δυνατότητα απλής φόρτισης AC σε χρόνο 4άρων ωρών ή γρήγορης φόρτισης σε 45 λεπτά για το 80% της ενέργειας ή 80 λεπτών για το 100% της ενέργείας.

Maxus eDeliver 3 (5)

 

Το όραμα της SAIC  είναι να γίνει μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία, με καινοτομίες που να θέτουν τις βάσεις για πρωτοπορία στην αυτοκινητοβιομηχανία, προωθώντας ενεργά τα νέα ενεργειακά οχήματα. Οι πολυετείς συνεργασίες της με τους ομίλους VW & GM με τις κοινοπραξίες SAIC/Volkswagen, SAIC/General-Motors, της πρόσφεραν τεχνογνωσία και πρόσβαση σε κορυφαίους προμηθευτές όπως η Bosch , η ZF και άλλοι, αλλά και τη δυνατότητα να θέσει ποιοτικούς ελέγχους  σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, κατασκευής, και εμπορίας των οχημάτων που παράγει.

Οι εξαγωγές της το 2019, έφτασαν τις 365.000 οχήματα, ενώ ταυτόχρονα η τεράστια αγορά της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα, όπου υπήρχαν πολύ ισχυρά κρατικά κίνητρα για την προώθηση της τεχνολογίας, της επέτρεψε να παρουσιάσει και να δοκιμάσει αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, με ιδιαίτερη επιτυχία στην κατηγορία των επαγγελματικών VAN και πωλήσεις άνω των 80.000 αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων Μaxus. Οι συνολικές πωλήσεις των New Energy Vehicles δηλαδή των Battery-Electric Vehicles (BEVs), Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEVs) και Fuel Cell Electric Vehicles για το 2019 στο σύνολο των μαρκών της SAIC, έφτασαν τα 185.000 οχήματα.

Η δύναμη της SAIC και ο λόγος της επιτυχημένης πορείας της ξεκινάει από την καθαρή στόχευση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η ηλεκτροκίνηση, η έξυπνη συνδεσιμότητα, και οι νέες παγκόσμιες τάσεις όπως το sharing της δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην νέα εποχή.

Ηλεκτροκίνηση και new energy vehicles: H SAIC Motor έχει δημιουργήσει πλήρη γκάμα από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα BEVs, υβριδικά PHEVs και οχήματα υδρογόνου με κυψέλες καυσίμου Fuel Cells FCEVs. Συνολικά έχει κατασκευάσει και λανσάρει πάνω από 50 διαφορετικές προτάσεις.

Έξυπνη συνδεσιμότητα (Intelligent connectivity): Η SAIC έγινε επίσημο μέλος του 5G Automotive Association. Σύναψε στρατηγικές συνεργασίες με την κρατική China Mobile και την ιδιωτική Huawei για την ανάπτυξη έξυπνης κινητικότητας 5G-V2X τεχνολογίες. Σήμερα διαθέτει 5 κέντρα καινοτομίας που ερευνούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, την στατιστική ανάλυση πολλών δεδομένων (big data), το cloud computing,την κυβερνοασφάλεια και την ανάπτυξη προγραμμάτων. Η κατασκευή βασικών υπολογιστικών μερών όπως αισθητήρες, microchips και συστήματα ελέγχου τους είναι βασικά μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρίας.

Κοινή χρήση οχημάτων (Sharing): Η «SAIC Mobility», το τμήμα κινητικότητας της εταιρίας έχει επενδύσει πάνω από 38,5 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την Alibaba και την CATL. Ενώ το τμήμα «SAIC Mobility Rental», λειτουργεί σε 20 πόλεις της Κίνας εξυπηρετώντας πάνω από 20 εκ επιβάτες.

Παγκόσμια εμβέλεια: Η SAIC Motor έχει παρουσία σε πάνω από 60 χώρες. Την αντιπροσωπεύουν πάνω από 810 σημεία, στην Αγγλία, στην Ευρώπη, την Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Χιλή, Μέση Ανατολή, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ινδία, Αίγυπτο και τώρα στην Ελλάδα. Η SAIC Motor είναι ο πρωταθλητής των εξαγωγών για 5 συνεχή έτη.

Ευχαριστούμε θερμά την «Φυτοπρομηθευτική» για την πολύτιμη βοήθεια για τις ανάγκες της φωτογράφισης. logo