Leasing: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη μακροχρόνια μίσθωση

banner-google-news

H μακροχρόνια μίσθωση είναι πλέον μια διαδεδομένη εναλλακτική πρόταση, για κάποιον που θέλει να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο σήμερα. Το γνωστό μας leasing δίνει σε πολλούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν το επαγγελματικό τους αυτοκίνητο έναντι ενός σταθερού μηνιαίου μισθώματος, όταν η αγορά ενός καινούργιου προϋποθέτει δέσμευση κεφαλαίου. Ας μην μπερδεύουμε όμως τη μίσθωση αυτοκινήτων με την ενοικίαση. Πρόκειται για μια μορφή αυτόματης χρηματοδότησης, αν και λίγο πιο περίπλοκη από την αγορά αυτοκινήτου με δάνειο.

Ford Transit 2018

Όποιος ενδιαφέρεται για χρηματοδοτική μίσθωση καλό είναι να κάνει μια καλή έρευνα πριν πάρει κάποια απόφαση και, κυρίως, να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια οικονομική επένδυση. Η μίσθωση μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα, αλλά ίσως να μην ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής όλων. Επιπλέον, οι μισθώσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι πιο περίπλοκες από τα δάνεια αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων, αφού απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα και προετοιμασία, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλή, δίκαιη συμφωνία, και να αποφευχθούν προβλήματα.

Η χρηματοδοτική μίσθωση είναι μια μορφή χρηματοδότησης

Η χρηματοδοτική μίσθωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μέθοδο χρηματοδότησης της χρήσης ενός αυτοκινήτου, φορτηγού, SUV ή Van για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Ακούγεται σαν ενοικίαση, αλλά είναι πολύ διαφορετική. Ενώ μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για λίγες ημέρες ή ακόμα και για λίγες ώρες, η μίσθωση ξεκινά συνήθως από 24 μήνες και πάνω και δεν προβλέπει εύκολο τερματισμό ή ανταλλαγή οχημάτων.

Η χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1980 και σήμερα αντιπροσωπεύει 1 σε κάθε 3 νέα οχήματα που πωλούνται!

Η τιμή είναι σημαντική στη χρηματοδοτική μίσθωση

Όταν μισθώνετε ένα αυτοκίνητο, διαπραγματεύεστε μια τιμή αγοράς, όπως θα κάνατε αν αγοράζατε. Αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί. Μη θεωρήσετε οτι η τιμή μίσθωσης είναι πάντα η βασική τιμή· αντίθετα, μπορείτε να τη διαπραγματευτείτε. Γενικά, η μόνη φορά που δεν θα χρειαστεί να διαπραγματευτείτε την τιμή είναι όταν προσφέρεται μια ειδική συμφωνία που υποστηρίζεται από τον κατασκευαστή. Στην περίπτωση αυτή, η τιμή και οι άλλοι παράγοντες της μίσθωσης έχουν ήδη καθοριστεί για να προσελκύσουν την επιχείρησή σας. Μόλις συμφωνήσετε στην τιμή και υπογράψετε τη σύμβαση μίσθωσης, η τιμή που έχετε συμφωνήσει θα καθορίσει και το ύψος του μηνιαίου μισθώματος.

Η διαδικασία της μίσθωσης

Εσείς αποφασίζετε για το αυτοκίνητο που θέλετε, και διαπραγματεύεστε την καλύτερη τιμή με τον αντιπρόσωπό σας. Ο αντιπρόσωπος θα υπολογίσει τη μηνιαία πληρωμή σας με βάση την τελική τιμή και τους μη διαπραγματεύσιμους παράγοντες, όπως το χρηματοοικονομικό επιτόκιο και τα τέλη. Μπορείτε να μειώσετε τη μηνιαία πληρωμή σας δίνοντας προκαταβολή σε μετρητά, αν το επιλέξετε.

Τη στιγμή που υπογράφετε τη σύμβαση μίσθωσης, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε τον πρώτο μήνα (το μηνιαίο μίσθωμα καταβάλλεται πάντα στην αρχή μιας περιόδου πληρωμής, όχι στο τέλος), καθώς και τυχόν επίσημα τέλη φόρου ή ό,τι απαιτείται στη χώρα διαμονής σας. Ορισμένες μισθώσεις ενδέχεται να απαιτούν μια προκαταβολή ασφαλείας, την οποία θα πάρετε πίσω στο τέλος της μίσθωσης.

Τι σημαίνει να μισθώσετε

Η υπογραφή ενός συμβολαίου μίσθωσης αυτοκινήτου σημαίνει ότι συμφωνείτε να πραγματοποιείτε τακτικές μηνιαίες πληρωμές, να συντηρείτε το όχημά σας, να διατηρείτε την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου, να πληρώνετε τοπικούς φόρους οχημάτων και τέλη αδειοδότησης και να φροντίζετε σωστά το όχημα. Επιπλέον, συμφωνείτε ότι θα διατηρήσετε το αυτοκίνητο για συγκεκριμένο αριθμό μηνών -συνήθως 24, 36 ή 39 μήνες- και αναμένεται να το κρατήσετε μέχρι το τέλος.
Προσοχή, όταν μισθώνετε ένα αυτοκίνητο, είστε υπεύθυνοι για όλες τις εργασίες συντήρησης, ασφάλιση, φόρους και τοπικά τέλη, σαν να σας ανήκε το αυτοκίνητο. Θυμηθείτε, είναι μίσθωση, όχι ενοικίαση.

Το αυτοκίνητό σας θα καλύπτεται από την εγγύηση του κατασκευαστή, ακριβώς όπως αν αγοράζατε το αυτοκίνητο. Εάν η εγγύηση είναι για 3 χρόνια, και μισθώνετε για 3 χρόνια, το αυτοκίνητό σας θα καλυφθεί για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Είναι καλή ιδέα να μην μισθώνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την περίοδο κάλυψης της εγγύησης.

Στο τέλος της μίσθωσης

Στο τέλος της μίσθωσης, αναμένεται να επιστρέψετε το όχημά σας στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, χωρίς φθορά, εκτός από τη φυσιολογική. Θα πρέπει να πληρώσετε για τυχόν ζημιά ή επιπλέον χιλιόμετρα πέρα από τα όρια που καθορίζονται από τη σύμβαση. Οι περισσότερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι πολύ επιεικείς και «συγχωρούν» αποζημιώσεις, όπως μικρές εσοχές και γρατσουνιές. Οι πελάτες αναμένεται να επιδιορθώσουν μεγάλες ζημιές πριν επιστρέψουν ένα όχημα στο τέλος της μίσθωσης.

Μπορεί να έχετε την επιλογή να αγοράσετε το όχημά σας στο τέλος της μίσθωσης, για μια συγκεκριμένη εγγυημένη τιμή, αν το επιλέξετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο ως ανταλλαγή σε άλλη νέα αγορά αυτοκινήτου ή μίσθωση. Διαφορετικά, μπορείτε απλά να επιστρέψετε το όχημα στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και να φύγετε. Η λήψη της καλύτερης απόφασης σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε με το όχημά σας στο τέλος της μίσθωσης -επιστροφή του στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, αγορά, διαπραγμάτευση ή επέκταση της μίσθωσης- απαιτεί να εξετάσετε προσεκτικά κάθε επιλογή και να αξιολογήσετε τις αντισταθμίσεις.

IGK_1492 (Medium)

Μισθώσεις κλειστού τύπου

Αυτός ο τύπος μίσθωσης σάς επιτρέπει να επιστρέψετε το όχημά σας στο τέλος της μίσθωσης και δεν έχετε καμία άλλη ευθύνη, εκτός από την πιθανή καταβολή χρημάτων για υπερβολικές ζημιές ή χρεώσεις για περισσότερα από τα συμφωνημένα χιλιόμετρα. Οι μισθώσεις κλειστού τύπου είναι οι πιο συχνές μισθώσεις σήμερα.

Οι μισθώσεις αυτές βασίζονται στην ιδέα ότι ο αριθμός των χιλιομέτρων που θα διανύσετε ετησίως είναι αρκετά προβλέψιμος, ότι το όχημα δεν θα κινείται σε σκληρές ή επικίνδυνες συνθήκες και ότι η αξία του οχήματος στο τέλος της μίσθωσης (η υπολειμματική αξία) είναι επομένως προβλέψιμη.

Τη στιγμή της μίσθωσης, η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης υπολογίζει την υπολειμματική αξία του οχήματος βάσει του αναμενόμενου αριθμού χιλιομέτρων. Εάν το όχημα αξίζει λιγότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί όταν το παραδώσετε, αυτό είναι ένα ρίσκο που αναλαμβάνει η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Από την άλλη πλευρά, εάν το όχημα αξίζει περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί  και έχετε την επιλογή να το αγοράσετε, ίσως θελήσετε να το αγοράσετε και να συνεχίσετε να το οδηγείτε, ή να το πουλήσετε και να κερδίσετε. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

37volvo (Medium)

Μισθώσεις ανοιχτού τύπου

Τις μισθώσεις ανοικτού τύπου τις επιλέγουν κυρίως επιχειρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο μισθωτής, όχι η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, αναλαμβάνει όλους τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, κάτι που δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα για μια επιχείρηση, καθώς το κόστος μπορεί να καλυφθεί. Ο ετήσιος αριθμός χιλιομέτρων για μια επιχειρηματική μίσθωση είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερος και λιγότερο προβλέψιμος από το μέσο όρο χιλιομέτρων ανά έτος μιας μη επαγγελματικής μίσθωσης.

Στις ανοικτές μισθώσεις, είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ της υπολειμματικής αξίας και της πραγματικής αξίας αγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αν η αγοραία αξία του οχήματός σας έχει μειωθεί ή αν οδηγείτε πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από το αναμενόμενο. Συχνά, η υπολειμματική αξία μιας μίσθωσης ανοικτού τύπου ορίζεται πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε μια μη επιχειρηματική μίσθωση κλειστού τύπου. Αυτό μειώνει το ρίσκο, αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά το μηνιαίο ποσό πληρωμής.

Μετακινείστε στο εξωτερικό με αυτοκίνητο χρηματοδοτικής μίσθωσης;

Προσέξτε, γιατί αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο. Όταν έχετε αποκτήσει αυτοκίνητο με χρηματοδοτική μίσθωση, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για όσο διαρκεί η μίσθωση, και έχετε την επιλογή να το αγοράσετε με τη λήξη της σύμβασης. Όμως, μέχρι τότε, το πρόσωπο ή η εταιρεία που σας μίσθωσε το αυτοκίνητο είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του.

Επειδή είστε υποχρεωμένοι να ασφαλίσετε και να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο στη χώρα κατοικίας σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα σε περίπτωση που η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας δεν ισχύει στη χώρα στην οποία σκοπεύετε να ταξιδέψετε.

Το πρόσωπο ή η εταιρεία που σας παρέχει το αυτοκίνητο με χρηματοδοτική μίσθωση μπορεί να επιδείξει απροθυμία να συμφωνήσει μαζί σας για την ταξινόμηση του αυτοκινήτου σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3 (Medium)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μακροχρόνιας μίσθωσης

Αν και η μίσθωση προσφέρει ελκυστικά οφέλη στους καταναλωτές αυτοκινήτων, αυτά τα οφέλη πρέπει να σταθμίζονται έναντι τυχόν δυνητικών μειονεκτημάτων. Όπως αναφέρει ο Οδηγός Μακροχρόνιας Μίσθωσης υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να εξεταστούν πριν λάβετε μια απόφαση. Η μίσθωση αυτοκινήτου μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα και να είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την αγορά, αν και δεν είναι για όλους. Πρέπει να αποφασίσετε για τη σημασία και την προτεραιότητα αυτών των πλεονεκτημάτων για εσάς.

Πλεονεκτήματα της μακροχρόνιας μίσθωσης

1.Χαμηλότερες μηνιαίες πληρωμές. Επειδή πληρώνετε μόνο μέρος της αξίας του οχήματος που χρησιμοποιείτε, τα μηνιαία μισθώματα είναι 30%-60% χαμηλότερα από ό,τι για ένα δάνειο αγοράς για το ίδιο αυτοκίνητο. Δεν πληρώνετε επιπλέον χρήματα κάθε μήνα, για να «επενδύσετε» σε ίδια κεφάλαια.

2.Χωρίς προκαταβολή. Παρέχει τη δυνατότητα να μην προκαταβάλετε, αν και πρέπει να καταβάλετε την πληρωμή του πρώτου μήνα και τα τέλη εγγραφής. Ορισμένες προσφορές απαιτούν προκαταβολή για τη συμφωνία.

3.Περισσότερο αυτοκίνητο, πιο συχνά. Δεδομένου ότι τα μηνιαία μισθώματα είναι χαμηλότερα από ό,τι στην αγορά αυτοκινήτου, παίρνετε περισσότερο αυτοκίνητο για τα χρήματά σας και οδηγείτε ένα νέο όχημα κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια.

4.Λιγότεροι πονοκέφαλοι συντήρησης. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να μισθώσουν για την κάλυψη που προσφέρει η εγγύηση του κατασκευαστή, έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά με το αυτοκίνητο, οι επισκευές να καλύπτονται πάντα. Ορισμένες εταιρείες αυτοκινήτων προσφέρουν επίσης δωρεάν προγραμματισμένη συντήρηση ρουτίνας για τη διάρκεια της μίσθωσης.

5.Χαμηλότερη εκταμίευση μετρητών. Οι  περισσότερες μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτου απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προκαταβολή, γεγονός που ελευθερώνει τα μετρητά σας για άλλα πράγματα. Η διατήρηση μετρητών είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

6.Χαμηλότερη φορολόγηση.

7.Χωρίς τα προβλήματα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Με τη μίσθωση, εξαλείφονται τα προβλήματα που θα υπήρχαν, αν θέλατε να πουλήσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Όταν λήξει η μίσθωση, απλώς επιστρέφετε το αυτοκίνητο στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και φεύγετε, εκτός αν αποφασίσετε να το αγοράσετε ή να το ανταλλάξετε.

8.Συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη GAP. Οι περισσότερες μισθώσεις αυτοκινήτων περιλαμβάνουν την Κάλυψη Ολικής Απώλειας (GAP) σε περίπτωση που το όχημά σας καταστραφεί σε ατύχημα ή κλαπεί. Τα δάνεια γενικά δεν συνοδεύονται από αυτόματη προστασία GAP και πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά.

35 (Medium)

Μειονεκτήματα της μακροχρόνιας μίσθωσης

1.Κόστος πρόωρου τερματισμού. Εάν πρέπει να τερματίσετε τη μίσθωσή σας πριν από τη λήξη του συμβολαίου σας, το κόστος είναι συνήθως πολύ υψηλό, πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, αυτό το κόστος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί κάνοντας τις σωστές επιλογές τερματισμού. Οι περισσότεροι τερματίζουν τη μίσθωση σύμφωνα με το πρόγραμμα και όχι νωρίτερα, κι έτσι αποφεύγουν όλα τα έξοδα πρόωρης λήξης.

2.Μικρά ή καθόλου ίδια κεφάλαια. Καταβάλλοντας  χαμηλά μηνιαία μισθώματα, δεν δημιουργείτε ιδιοκτησία ή αξία ανταλλαγής στο μισθωμένο όχημά σας. Ωστόσο, συνήθως η αξία αγοράς ενός οχήματος στο τέλος της μίσθωσης είναι υψηλότερη από την τιμή επιλογής αγοράς που καθορίζεται στη σύμβαση μίσθωσης.

3.Χρεώσεις για υπερβολικά χιλιόμετρα. Εάν υπερβείτε το όριο χιλιομέτρων που αναγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης, θα χρεωθείτε για τα επιπλέον χιλιόμετρα με καθορισμένη τιμή ανά χιλιόμετρο. Περισσότερα από τα συμφωνημένα χιλιόμετρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη κι αν η τιμή ανά χιλιόμετρο είναι λογική. Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας, αν «αγοράσετε» τα επιπλέον χιλιόμετρα τη στιγμή της μίσθωσης. Εάν ορίσετε αυτή την επιλογή, μπορεί να σας επιστραφούν χρήματα για χιλιόμετρα που δεν έχουν διανυθεί.

4.Χρεώσεις για υπερβολική φθορά. Εάν επιστρέψετε ένα μισθωμένο όχημα στο τέλος της μίσθωσης με υπερβολικά βαθουλώματα, γρατσουνιές ή ζημιές από ατυχήματα που δεν έχουν επιδιορθωθεί, θα χρεωθείτε -επειδή αυτές οι ζημιές μειώνουν την αξία του οχήματος. Οι περισσότερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης καθορίζουν με σαφήνεια τι θεωρείται «υπερβολικό», ώστε να γνωρίζετε εάν πρέπει να το επισκευάσετε πριν επιστρέψετε το όχημά σας. Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης συνήθως δεν χρεώνουν για μικρές γρατσουνιές ή βαθουλώματα. Κάντε τις απαιτούμενες επισκευές μόνοι σας, πριν επιστρέψετε το όχημα και αποφύγετε τη χρέωση.

5.Πιθανό υψηλότερο κόστος ασφάλισης. Δεδομένου ότι οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων αυτοκινήτων απαιτούν συνήθως ασφάλιση πλήρους κάλυψης, η ασφάλεια μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο από ό,τι στα άλλα οχήματά σας, ειδικά εάν συνήθως έχετε μόνο ασφάλιση αστικής ευθύνης, που απαιτείται από το κράτος.

6.Υψηλότερη πιστωτική απαίτηση. Η χρηματοδοτική μίσθωση απαιτεί συνήθως υψηλότερο πιστωτική απαίτηση από την αγορά με δάνειο. Για όσους έχουν οριακή πίστωση, μια μεγάλη προκαταβολή ή εγγύηση μπορεί να προωθήσει την έγκριση της αίτησής σας.

Autovision New