Καταρτίζεται πλαίσιο για την εκπαίδευση τεχνιτών ηλεκτροκίνησης

«Μια επαγγελματική κατηγορία με σπουδαίες προοπτικές απασχόλησης»

banner-google-news

Τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης παρουσίασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοποδηλάτων Ελλάδος, που διεξήχθη στις 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην τεχνική υποστήριξη του οχήματος, είπε:

«Επιταχύνουμε την κατάρτιση του πλαισίου για την εκπαίδευση των τεχνιτών ηλεκτροκίνησης και τις προϋποθέσεις για την πιστοποίησή τους. Συγκεκριμένα, αντί να ακολουθήσουμε τη περίπλοκη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος, θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση κι έτσι πλέον, η σχετική ρύθμιση θα γίνει σύντομα με Υπουργική Απόφαση».

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η τάση διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης συνεχίζεται παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο, διεθνώς, στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σχετικά, σημείωσε:

«Με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην αγορά των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, από μόλις 404 ταξινομήσεις το 2019, φθάσαμε στις 3.594 το 2021, ενώ και το 2022, έως και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου κατεγράφησαν 2.992 νέες ταξινομήσεις.

Με αυτόν ρυθμό, πιθανότητα και το 2022 θα κλείσει με αύξηση των ταξινομήσεων στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, που ήδη στο σύνολό τους ανέρχονται σε 8.790. Σε αυτό τον αριθμό προστίθεται κι ένας στόλος περισσότερων από 100.000 υβριδικών κάθε είδους, οχήματα που χρειάζονται επισκευή και συντήρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνυπολογιστεί και η παροχή νέων υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φορτιστών, με την ψηφιοποίηση του οποίου, ο χρήστης θα είναι σε θέση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο που υπάρχει φορτιστής, ποιο το κόστος φόρτισης, αλλά και ο τρόπος πληρωμής της υπηρεσίας».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ανεξάρτητα από τις αναταράξεις που προκαλεί η διεθνής συγκυρία, η κυβέρνηση διαμορφώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!