Το ηλεκτρικό λεωφορείο και το λεωφορείο υδρογόνου της Solaris στην έκθεση Busworld

Ηλεκτρικό Urbino 18, Urbino 18 υδρογόνου

banner-google-news

Στην φετινή 26η έκθεση Busworld, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 12 Οκτωβρίου 2023 στις Βρυξέλλες, η Solaris παρουσίασε δύο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών με νέες τεχνικές λύσεις και εντυπωσιακές επιδόσεις: το νέο ηλεκτρικό Solaris Urbino 18 και το λεωφορείο υδρογόνου Solaris Urbino 18.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα ηλεκτρικά οχήματα Urbino αποτελούσαν το 16,4% όλων των νεοταξινομημένων ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη, ενώ την τελευταία δεκαετία, από το 2012 έως το τέλος Ιουνίου 2023, η Solaris είχε σωρευτικό μερίδιο αγοράς 12,4%.

Εντατική ανάπτυξη λύσεων μπαταρίας

Από την κυκλοφορία του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου το 2011, η Solaris έχει παραδώσει πάνω από 2.150 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ευρώπη. Το 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες αποτελούσαν το 55% όλων των μονάδων που κατασκευάζονταν στα εργοστάσια της Solaris, αλλά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 το μερίδιό τους ξεπέρασε ήδη τα 3/4 της συνολικής παραγωγής (77%).

Παράλληλα με την ανάπτυξη τεχνολογιών και τη διεύρυνση της εμπειρίας της, η εταιρεία αναπτύσσει λύσεις μπαταριών, εστιάζοντας στην αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας και στην επέκταση του κύκλου ζωής της μπαταρίας. Για τον εξορθολογισμό και την εντατικοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα στην εταιρεία: το Solaris Battery Hub. Στην έκθεση στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκαν στο αρθρωτό ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 18 τα αποτελέσματα της τελευταίας εργασίας για λύσεις μπαταριών.

Ηλεκτρικό Solaris Urbino 18

Urbino_18_electric_2

Η φετινή κυκλοφορία του ηλεκτρικού λεωφορείου Urbino 18, με τη βελτιωμένη σχεδίασή του, σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας e-bus. Αυτό το όχημα με μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι εξαιρετικά αθόρυβο, προσφέροντας άνεση και ασφάλεια τόσο στους επιβάτες όσο και στους οδηγούς.
Διαθέτοντας μια νέα αρχιτεκτονική γραμμής μετάδοσης κίνησης και τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες μπαταρίας, το ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 18 εγγυάται λειτουργικότητα όλη την ημέρα και εκπληκτική απόδοση. Είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα 240 kW και τις μπαταρίες υψηλής ενέργειας Solaris τελευταίας γενιάς, που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία. Η χρήση του μέγιστου αριθμού μπαταριών, συνολικής χωρητικότητας άνω των 800 kWh, επιτρέπει εμβέλεια διαδρομής 600 χλμ. με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το ηλεκτρικό Urbino 18 μπορεί να φορτιστεί με διάφορους τρόπους φόρτισης. Η βασική λύση που έχει εφαρμοστεί είναι μια πρίζα που τοποθετείται πάνω από τον πρώτο άξονα στη δεξιά πλευρά του οχήματος.

Urbino_18_electric_10Το λεωφορείο ξεχωρίζει λόγω του νέου του σχεδιασμού, που δεν περιλαμβάνει συμβατικό πύργο κινητήρα. Αντί γι’ αυτό, στο λεωφορείο έχει τοποθετηθεί αρθρωτό σύστημα μετάδοσης κίνησης με εξαρτήματα τοποθετημένα στην οροφή και στο πίσω μέρος του οχήματος. Αυτή η λύση μεγιστοποιεί την χωρητικότητα των επιβατών, διευκολύνει το σέρβις και παρέχει μεγάλη ευελιξία όταν πρόκειται για επιλογές διάταξης οροφής. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που μπορούν να επιβιβαστούν στο ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 18 ανέρχεται σε 145 άτομα.

Το ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 18 πληροί όλα τα πρότυπα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των νέων απαιτήσεων GSR2 και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024 για τα νέα οχήματα.

Solaris_Urbino_18_hydrogen2

Το υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος

Το υδρογόνο είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες πηγές ενέργειας, όταν πρόκειται για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Αναπτύσσεται στις μεταφορές, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδιαφέρον για λύσεις μηδενικών εκπομπών με βάση το υδρογόνο συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας κατασκευής λεωφορείων. Η Solaris είναι κορυφαίος κατασκευαστής σε αυτό το τμήμα της αγοράς. Το βιβλίο παραγγελιών της περιέχει παραγγελίες ή παραδόσεις σχεδόν 600 λεωφορείων υδρογόνου. 140 από αυτά εξυπηρετούν ήδη επιβάτες περίπου δέκα ευρωπαϊκές πόλεις.

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη λύσεων μπαταρίας, ο κατασκευαστής έκανε νέες επενδύσεις σε γραμμές μετάδοσης κίνησης με βάση το υδρογόνο. Ένα από τα τελευταία έργα της Solaris που σχετίζονται με το υδρογόνο είναι η κατασκευή του Hydrogen Hall, με μια γραμμή παραγωγής αφιερωμένη αποκλειστικά σε γραμμές μετάδοσης κίνησης υδρογόνου.

Solaris_Urbino_18_hydrogen_2

Solaris Urbino 18 υδρογόνου

Ένα άλλο όχημα που παρουσιάστηκε στο Busworld 2023 είναι το λεωφορείο υδρογόνου Urbino 18, το οποίο τροφοδοτείται με τεχνολογία αιχμής υδρογόνου. Το λεωφορείο κυκλοφόρησε το 2022 και έκτοτε έχει καταφέρει να κερδίσει πελάτες στη Γερμανία και την Ιταλία.

Αυτό το εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά λεωφορείο προσφέρει αυτονομία 600 χλμ. με ένα μόνο γέμισμα, διατηρώντας παράλληλα όλα τα χαρακτηριστικά μιας ηλεκτρικής κίνησης. Μια κυψέλη καυσίμου αιχμής είναι η καρδιά του οχήματος υδρογόνου Urbino 18 και λειτουργεί ως συμπαγής μονάδα παραγωγής ενέργειας υδρογόνου. Το υδρογόνο μετατρέπεται από την κυψέλη καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία ωθεί τη γραμμή μετάδοσης κίνησης. Χάρη στην τεχνολογία υδρογόνου και στις ελαφριές δεξαμενές υδρογόνου τελευταίας γενιάς, το όχημα είναι απόλυτα κατάλληλο για μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο πλήρης ανεφοδιασμός του οχήματος διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Η χαρακτηριστική γραμμή αμαξώματος του λεωφορείου υδρογόνου Urbino 18 και το άνετο εσωτερικό του, σε συνδυασμό με το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα μετάδοσης κίνησης, εξασφαλίζουν μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες.

 

 

Autovision New