Η τέχνη της αερογραφίας στο φορτηγό – Ο Γιώργος Λάιμτερ μας αποκαλύπτεται

Ο Γιώργος Λάιτμερ, είναι ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στις αερογραφίες. Μιλήσαμε μαζί του και τον «αναγκάσαμε» να μας αποκαλυφτεί.

“Αν ακούς μια φωνή μέσα σου να σου λέει δεν μπορείς να ζωγραφίσεις, τότε οπωσδήποτε να ζωγραφίσεις, και η φωνή θα σωπάσει”, είπε κάποτε ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Τον Ιούλιο του 1890 έστρεψε το όπλο πάνω του και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος. Δυο ημέρες μετά πέθανε. Σήμερα, αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, γύρω στο 1876, ο Francis Edgar Stanley μόλις είχε πατενάρει ένα εργαλείο που στη συνέχεια θα εξελισσόταν σε ολόκληρη τέχνη. Τα σχέδια έπεσαν στα χέρια του Abner Peeler και κάπου στο 1883, ο Liberty Walkup επανασχεδίασε το εργαλείο. Η σύζυγος του Walkup, Mimi, του έδωσε το όνομα “airbrush”. Κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε ο πρώτος αερογράφος.

Η τέχνη της αερογραφίας εξελίχτηκε με την πάροδο των ετών και σήμερα χιλιάδες καλλιτέχνες την χρησιμοποιούν. Στην χώρα μας, η αερογοραφία γίνεται χρόνο με τον χρόνο ολοένα και πιο δημοφιλής. Η μοναδικότητά της και η ζωντάνια της δεν άργησαν να περάσουν και στο φορτηγό. Δράκοι, λιοντάρια, γνωστοί ηθοποιοί του Hollywood και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα με λουλούδια σε διάφορους τράκτορες που συναντάτε στους δρόμους έχουν ένα κοινό. Τον δημιουργό τους.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Λάιτμερ αν και βρέθηκε μετά το λύκειο να φοιτά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην σχολή Οδοντιατρικής, πήρε το ρίσκο να ακολουθήσει τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική. Πλέον, είναι ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στις αερογραφίες. «Ήταν ένα ρίσκο που αποφάσισα να πάρω τότε. Αφοσιώθηκα πολύ σε αυτό που αγαπούσα και όπως δείχνουν τα πράγματα, εξελίχτηκε θετικά», μου λέει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο τεύχος του youtruckmagazine που κυκλοφορεί

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ
Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!