Η πορεία της Solaris Bus & Coach το 2021: Ηγετική παρουσία

Η Solaris κατέλαβε την πρώτη θέση στην αγορά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών το 2021 στην Ευρώπη με μερίδιο αγοράς 15,1%, μια πρωτιά που την διατηρεί από το 2012. Πούλησε συνολικά 1.492 οχήματα μέσα στο 2021 ενώ τα έσοδά της έφτασαν τα 721 εκατομμύρια ευρώ.

banner-google-news

Το 2021 ήταν η 2η χρονιά όπου οι περισσότερες από τις οικονομίες του κόσμου αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις. Οι τελευταίοι μήνες ήταν επίσης δύσκολοι για τον ευρωπαϊκό τομέα των δημόσιων μεταφορών και τις εταιρείες που κατασκευάζουν οχήματα, με την πανδημία Covid-19 και τους σχετικούς περιορισμούς να ωθούν μεταξύ άλλων τη Solaris να θεσπίσει ειδικές διαδικασίες και να αναπτύξει λύσεις για να διασφαλίσει τη συνέχεια των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Ολόκληρος ο οργανισμός και οι εργαζόμενοί του έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές του και η εφαρμογή προστατευτικών μέτρων έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα. Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Solaris πέτυχε σταθερές πωλήσεις και οικονομικά αποτελέσματα το 2021. Σε αυτήν την περίοδο, η εταιρεία απέφερε εντυπωσιακά έσοδα 721 εκατ. ευρώ.

Fotografia reklamowa Lukasz Bera

ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Η Solaris ενίσχυσε την ηγετική της θέση στην αγορά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη. Παρέδωσε συνολικά 400 λεωφορεία μηδενικών εκπομπών στους πελάτες της, πράγμα που σημαίνει ότι την περίοδο από το 2012 έως το τέλος του 2021 η Solaris ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη με σωρευτικό μερίδιο σε αυτόν τον τομέα που ανήλθε σε 15,5%.

Solaris 2021 (7)

Συνολικά, η εταιρεία πούλησε 1.492 μονάδες το 2021. Από αυτά, τα οχήματα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων (δηλαδή ηλεκτρικά, υδρογόνου και υβριδικά λεωφορεία καθώς και τρόλεϊ) αντιπροσώπευαν μερίδιο 41% στις συνολικές πωλήσεις.

Το 2021, η Solaris παρέδωσε τα προϊόντα της σε πελάτες από 18 χώρες. Οι κύριοι αποδέκτες των οχημάτων Solaris περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων αερομεταφορέων, εταιρείες από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, το Ισραήλ και την Ελβετία. Για 19η συνεχή χρονιά, η Solaris διεκδίκησε την ηγετική θέση στην αγορά αστικών λεωφορείων χαμηλού ορόφου στην Πολωνία με μερίδιο 63,7%.

Solaris 2021 (8)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός ότι η Solaris πούλησε 54 λεωφορεία υδρογόνου το 2021, στις αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Το λεωφορείο υδρογόνου Solaris Urbino 12 κυκλοφόρησε το 2019. Έκτοτε, το ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία έχει εκτοξευθεί, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των παραγγελιών αυτού του τύπου οχημάτων το 2021 και σε μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία για το 2022 και αργότερα.

Solaris 2021 (6)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Οι μεγαλύτερες συμβάσεις της Solaris μέσα στο 2021, μερικώς ή ήδη πλήρως εκτελεσμένες, περιλαμβάνουν:

  • Μια σύμβαση για την παράδοση συνολικά 123 ηλεκτρονικών λεωφορείων στη Ρουμανία, η οποία επέτρεψε στη Solaris να εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτης της ηλεκτροκίνησης σε αυτήν την αγορά. Σε κυβερνητικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης και Διοίκησης της Ρουμανίας (Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării Și Administrației), με επτά τοπικές κωμοπόλεις ως δικαιούχους, η Solaris έλαβε μια τεράστια παραγγελία για 123 από τα 131 ηλεκτρονικά λεωφορεία . Το 2021, η Solaris παρέδωσε τα ηλεκτρικά της λεωφορεία στις πόλεις Iasi, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgu Mureş και Pitești. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η σύμβαση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.
  • Διαγωνισμό για την παράδοση συνολικά 250 λεωφορείων Solaris Urbino 12, με καύσιμο με συμπιεσμένο φυσικό φυσικό αέριο (CNG), για τον δημόσιο αστικό μεταφορέα στη Μαδρίτη. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2023. Αυτό είναι το πρώτο συμβόλαιο που κέρδισε η Solaris στην ισπανική πρωτεύουσα.
  • Παραγγελία για την παράδοση 24 ηλεκτρικών λεωφορείων για τον δημόσιο αστικό μεταφορέα στη Βαρκελώνη. Ηλεκτρικά Solaris Urbino θα φτάσουν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας μέχρι το τέλος του 2022. Τα οχήματα Solaris που έχει παραγγείλει ποτέ ο μεταφορέας διαθέτουν υβριδική ή ηλεκτρική κίνηση.
  • Υπογράφηκε σύμβαση για 100 φιλικά προς το περιβάλλον αστικά λεωφορεία που κινούνται με CNG από τον Εσθονικός αερομεταφορέα Aktsiaselts Tallinna Linnatransport (TLT) από το Ταλίν. Η Εσθονία ήταν ένα από τις μεγάλες αγορές πωλήσεων της Solaris το 2021, κυρίως λόγω της εκτέλεσης παραδόσεων αλλά και διαγωνισμών που ξεκίνησε από τον χειριστή TLT, τον οποίο κέρδισε η Solaris. Τα 75 από αυτά είναι Solaris Urbino 12, ενώ τα υπόλοιπα 25 είναι αρθρωτά Solaris Urbino 18 μονάδων. Οι παραδόσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν εντός του 2022.
  • Μια σημαντική παραγγελία για 161 υβριδικά (ντίζελ-ηλεκτρικά) λεωφορεία Urbino 12 από την Opérateur de Transport de Wallonie (OTW), φορέας δημόσιας συγκοινωνίας από το γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου. Οι παραδόσεις στη Ναμούρ, τη Λιέγη και το Σαρλερουά έχουν προγραμματιστεί για το 2022.
  • Συμφωνία με τον μεταφορέα Dopravní Podnik στην Οστράβα (DPO) για την προμήθεια 24 ηλεκτρικών Urbino 12, μαζί με την υποδομή φόρτισης.

Μέχρι στιγμής, ο κατασκευαστής έχει παραδώσει μόνο ντίζελ, CNG και τρόλεϊ εκεί. Οι παραδόσεις έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν εντός 2022.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η τεχνολογία υδρογόνου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξης και πωλήσεων της εταιρείας. Στις αρχές του 2021, η Solaris εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Καθαρού Υδρογόνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του είναι να κλιμακώσει, έως το 2030, την παραγωγή και ανάπτυξη υδρογόνου ως καύσιμο, μέσω τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για μία από τις πολλές δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη του στόχου της ΕΕ να επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Για τη Solaris, η τεχνολογία υδρογόνου δεν είναι μόνο προάγγελος μελλοντικής ανάπτυξης, αλλά μεταφράζεται ήδη σε απτές παραγγελίες και παραγόμενα έσοδα. Μόνο το 2021, ο κατασκευαστής λεωφορείων παρέδωσε 54 λεωφορεία υδρογόνου, μηδενικών εκπομπών σε πελάτες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Κατά το ίδιο έτος, 3η εταιρεία υπέγραψε ακόμη περισσότερες συμβάσεις για λεωφορεία υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, προορισμών για τη γερμανική αγορά. 12 Solaris Urbino 12 μονάδες υδρογόνου θα παραδοθούν στον μεταφορέα In-der-City-Bus, υπεύθυνος για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Φρανκφούρτη.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όπως ακριβώς ισχύει για ολόκληρο τον Όμιλο CAF, τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν επίσης για τη Solaris ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της. Το 2021 η Solaris δημοσίευσε την πρώτη της Έκθεση Αειφορίας. Καταρτίστηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα πρότυπα GRI, τα οποία αποτελούν ένα διεθνές πρότυπο αναφοράς τόσο για θέματα υπεύθυνης επιχείρησης όσο και για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η έκθεση είναι η πρώτη δημοσίευση που παρουσιάζει το πλήρες φάσμα δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τις πρωτοβουλίες της εταιρείας που σχετίζονται με το ESG με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο. Είναι μια εκτενής περιγραφή του αντίκτυπου της εταιρείας στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μη έχοντας τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συμβατικές εμπορικές εκθέσεις ή άλλες προωθητικές εκδηλώσεις, ο κατασκευαστής αποφάσισε να παρουσιάσει το πιο πρόσφατο προϊόν του για να βγει στην αγορά διαδικτυακά. Η κυκλοφορία του ηλεκτρικού λεωφορείου Solaris Urbino 9 LE στο Διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Έτσι, η Solaris κατάφερε να κρατήσει τον λόγο της όταν έφτασε στην ημερομηνία παρουσίασης του νέου προϊόντος της στο κοινό και έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους συμμετέχουν στην εκδήλωση, τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις.

Με την κυκλοφορία ενός άλλου λεωφορείου που πληροί τις απαιτήσεις και για τις δύο κατηγορίες οχημάτων I και II, ο κατασκευαστής συνέχισε να επεκτείνει την προσφορά του σε ηλεκτρικά οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία τόσο ως αστικά όσο και ως υπεραστικά λεωφορεία.

Solaris 2021 (2)

Το 2021, εκτός από την κυκλοφορία του νέου της e-bus κατηγορίας midi, η Solaris συνέχισε τις εργασίες της για την ανάπτυξη και την εισαγωγή ενός e-bus 18 μέτρων, το οποίο θα χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου υδρογόνου νέας γενιάς για πρόωση. Επιπλέον, εκτός από τη νέα κυψέλη, το λεωφορείο θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένες εξελίξεις και αποκλειστικές λύσεις που σχετίζονται με τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου. Το 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή δύο πρωτοτύπων, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ως αποτέλεσμα, η Solaris το 2022 θα προσφέρει λεωφορεία υδρογόνου στα πιο κοινά μήκη στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή 12 και 18 μέτρα (αρθρωμένο).

Επιπλέον, το 2021 συνεχίστηκε η ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού λεωφορείου διπλής αρθρώσεως 24 μέτρων. Το έργο αυτό υλοποιείται ιδίως λόγω επιτυχούς διαγωνισμού για την παράδοση 14 μονάδων αυτού του μοντέλου στο Aalborg της Δανίας.

Όσο για το μέλλον, η εταιρεία έχει ένα υγιές βιβλίο παραγγελιών, που στα τέλη του 2021 περιείχε 1260 οχήματα.