Οι μετανάστες έσωσαν τη Γερμανία από την έλλειψη οδηγών HGV, σύμφωνα με έκθεση

banner-google-news

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταναστευτική εργασία βοήθησε τη Γερμανία να αποφύγει τις σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού που παρατηρούνται στους τομείς της εφοδιαστικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση ανεβάζει την τρέχουσα έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών (HGV) στη Γερμανία σε 13.000. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με την έκθεση, θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών στη χώρα.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας αναφέρει ότι το 2020, ένας στους τέσσερις επαγγελματίες οδηγούς στη Γερμανία ήταν ξένης υπηκοότητας. Αυτό σημαίνει ότι 132.888 μετανάστες βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι στη Γερμανία πριν από περίπου 2 χρόνια, και ο  αριθμός αυτός μπορεί να έχει από τότε αυξηθεί.

«Η κατάσταση με τα άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ, που ήταν εδώ και καιρό καθημερινή ζωή στη Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει ακόμη συμβεί και στη Γερμανία», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης. «Χωρίς μετανάστες, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα ήταν πολύ πιο δραματικές».

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι το ποσοστό των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας είναι υψηλότερο στις νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας, με το Βερολίνο να αποτελεί την εξαίρεση στα ανατολικά.

Στόχος της μελέτης «είναι να καταστεί σαφής η σημαντική συμβολή που έχουν οι μετανάστες στη λειτουργία της γερμανικής οικονομίας». Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι «ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες εισέρχονται με επιτυχία στην αγορά εργασίας, ακόμη και ως ειδικευμένοι εργαζόμενοι».