Η Γερμανία ψηφίζει νόμο για αυστηρότερη εποπτεία των εφοδιαστικών αλυσίδων

banner-google-news

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε στις 11 Ιουνίου μια πράξη για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αυστηρότερη ρύθμιση, που θα αναγκάζει τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν πρόστιμο έως και 2% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, εάν παραβιάζουν τους κανόνες.

Σύμφωνα με τον νόμο, εταιρείες στη Γερμανία μεγαλύτερες ενός συγκεκριμένου μεγέθους πρέπει να θεσπίσουν διαδικασίες που θα αποτρέπουν τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους, και να αναλάβουν δράση, αν εντοπίσουν παραβιάσεις στους ξένους προμηθευτές τους.
Από το 2023, θα επηρεαστούν μόνο εταιρείες με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους στη Γερμανία. Από το 2024, αυτό θα επεκταθεί σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει ότι στο πρώτο στάδιο θα επηρεαστούν πάνω από 900 εταιρείες και στο δεύτερο στάδιο περίπου 4.800.

Σύμφωνα με το νόμο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν δυνατό να επιβληθεί πρόστιμο έως και 2% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποκλείσει προσωρινά από τις δημόσιες προσφορές δημοπρασιών εταιρείες που έλαβαν πρόστιμα 175.000 ευρώ ή περισσότερο, βάσει του νέου νόμου.

Τα λόμπι των βιομηχανικών ομίλων και οι επιχειρήσεις χονδρικής αντιδρούν και δηλώνουν ότι ο νέος νόμος αυξάνει τη γραφειοκρατία, ενώ προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. «Αναρίθμητοι κίνδυνοι προκύπτουν για τις εταιρείες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας της Γερμανικής Βιομηχανίας Joachim Lang.