Ford «Go Further» : Τα υβριδικά Ford είναι… τάση!

Η Ford, σε μια ειδική εκδήλωση με την ονομασία "Go Further", αποκάλυψε μια νέα γενιά ηλεκτροκίνητων οχημάτων μεταξύ των οποίων βρίσκονται και επαγγελματικές εκδόσεις.

Η Ford Ευρώπης προέβη πρόσφατα σε σημαντικές αποκαλύψεις που σχετίζονται με τα ηλεκτροκίνητα, επαγγελματικά και SUV οχήματά της στην εκδήλωση «Go Further» που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις 2 Απριλίου. Το όραμα της Ford για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης περιλαμβάνει μία νέα γενιά «έξυπνων» οχημάτων για έναν «έξυπνο» κόσμο, που θα συμβάλλει σε ένα καθαρότερο και πιο αθόρυβο μέλλον φέρνοντας τις αξίες της μάρκας –όπως είναι η αξιοπιστία, ο προσιτός χαρακτήρας και η οδηγική απόλαυση– στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης.

ford_go_further (15)

Στο πλαίσιο αυτό, η Ford θα προσφέρει μία πολυσυλλεκτική γκάμα κινητήριων συνόλων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών.

Ο Steven Armstrong, group vice president & president, Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής, Ford Motor Company, και νέος chairman, Ford Ευρώπης, πλαισιωμένος από μία εκτελεστική ηγετική ομάδα συμπεριλαμβανομένου του Stuart Rowley, νέου president, Ford Ευρώπης, ανακοίνωσε ενδιαφέρουσες ειδήσεις και προϊόντα, όπως μία πολυδιάστατη γκάμα υβριδικών/ηλεκτρικών κινητήριων συνόλων.

ford_go_further (8)

Πιο συγκεκριμένα, για την αγορά των επιβατικών, η Ford ανακοίνωσε τα νέα Fiesta and Focus EcoBoost Hybrid που θα βασίζονται σε μία προηγμένη, ήπια υβριδική αρχιτεκτονική, ειδικά προσαρμοσμένη ώστε να εξασφαλίζει μειωμένη κατανάλωση και απολαυστική οδηγική εμπειρία, με μεγαλύτερη ισχύ και πιο άμεση απόκριση.

Μια ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) με κίνηση μέσω ιμάντα αντικαθιστά τον στάνταρ εναλλάκτη, επιτρέποντας την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt.

ford_go_further (10)

Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ μέσω συνεχούς συνεργασίας με τον χαμηλών τριβών τρικύλινδρο κινητήρα καύσης 1.0L EcoBoost χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος. Η πρόσθετη ροπή του ηλεκτροκινητήρα προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις και πιο άμεση απόκριση, κυρίως στις χαμηλότερες στροφές. Το σύστημα BISG επέτρεψε επίσης στους μηχανικούς της Ford να αυξήσουν την ισχύ του 1.0L EcoBoost κινητήρα με τη χρήση ενός μεγαλύτερου υπερσυμπιεστή, περιορίζοντας έτσι την υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag).

Η Ford λανσάρει επίσης λύσεις ήπιας υβριδικής τεχνολογίας (mild-hybrid) για να αυξήσει την απόδοση των Transit και Transit Custom vans, καθώς και εκείνη της επιβατικής έκδοσης του Tourneo Custom των οκτώ/εννέα θέσεων, που θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά. Όλες οι παραπάνω μοντέλα θα είναι διαθέσιμα με τις υβριδικές εκδόσεις του νέου πετρελαιοκινητήρα EcoBlue Hybrid από τα μέσα του τρέχοντος έτους. Οι EcoBlue Hybrid εκδόσεις του γνωστού πετρελαιοκινητήρα των 2,0 λίτρων προσφέρουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου από 3% έως 8%, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα WLTP.

Ηλεκτρικό Transit Van

Ο κατασκευαστής έχει ήδη ανακοινώσει ότι όλα τα μοντέλα του – νέα ή νέες εκδόσεις υφιστάμενων οχημάτων – που λανσαρίστηκαν από το νέο Focus και μετά θα περιλαμβάνουν στο μέλλον μία ή περισσότερες ηλεκτροκίνητες προτάσεις. Έτσι, από το Fiesta έως και το Transit, θα προσφέρονται ήπιες υβριδικές (mild-hybrid), πλήρως υβριδικές (full-hybrid), plug-in υβριδικές ή αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις με μπαταρία.

ford_go_further (12)

Η πλήρως ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Transit Van αναμένεται να λανσαριστεί στις διάφορες αγορές της ΕΕ εντός του 2021. Είναι σχεδιασμένο να προσφέρει αθόρυβες μετακινήσεις, μηδενικές εκπομπές ρύπων και συνεπώς μια μοναδική εμπειρία στις αστικές -και όχι μόνο- διανομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθεί σε ποικίλες εκδόσεις αμαξώματος ενώ στη φάση της εξέλιξης που βρίσκεται τώρα γίνονται προσπάθειες να μην επηρεαστούν αρνητικά ο ωφέλιμος όγκος και το φορτίο.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το νέο Transit Smart Energy Concept που αποκάλυψε η Ford στην εν λόγω εκδήλωση. Πρόκειται για ένα 10θέσιο mini λεωφορείο που βασίζεται στο πλαίσιο του Transit, εφοδιασμένο με την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης με μπαταρία του StreetScooter WORK XL και υποστηρίζεται από καινοτόμες λύσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας. Προσφέρει αυτονομία 150 χιλιομέτρων, ύστερα από 4ωρη φόρτιση ενώ highlight αποτελούν τα έξι ηλιακά πάνελ στην οροφή, που φορτίζουν μια 12βολτη μπαταρία για τη θέρμανση των καθισμάτων, το φωτισμό της καμπίνας και τα ηλεκτρικά συστήματα του οχήματος.

ford_go_further (2)

Ford Transit Custom PHEV

Το Ford Transit Custom ενισχύει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή κατηγορία van ενός τόνου με το ντεμπούτο του νέου plug-in υβριδικού μοντέλου (PHEV), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μορφή παραγωγής στην Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ford_go_further (9)

Το Transit Custom PHEV διαθέτει προηγμένο, υβριδικό σύστημα κίνησης, το οποίο στοχεύει σε αυτονομία μηδενικών ρύπων 50 km, και χρησιμοποιεί τον πολυβραβευμένο, χιλιάρη βενζινοκινητήρα EcoBoost της Ford για επέκταση της συνολικής αυτονομίας που ξεπερνά τα 500 km.

Η Ford είναι η πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής που προσφέρει τεχνολογία PHEV σε αυτό το τμήμα της αγοράς van. Η τεχνολογία επιτρέπει τη φόρτιση του οχήματος μέσω του ηλεκτρικού δικτύου για διαδρομές μηδενικών ρύπων, συμβάλλοντας στις μειωμένες εκπομπές ρύπων τοπικά και επιτρέποντας στο όχημα να εισέρχεται σε ζώνες με περιορισμό ως προς τις εκπομπές ρύπων. Το μοντέλο PHEV θα κάνει την είσοδό του στη μαζική παραγωγή το δεύτερο μισό του 2019.

«Το Transit Custom PHEV ξαναγράφει τους κανόνες για τα van 1 τόνου γενικής χρήσης, σαν ένα ευέλικτο όχημα με δυνατότητα λειτουργίας με μηδενικούς ρύπους,» δήλωσε ο Ian Porter, επικεφαλής μηχανικός  προγράμματος, Transit Custom, Ford Ευρώπης. «Το Transit Custom PHEV δεν κάνει συμβιβασμούς, προσφέροντας την ίδια ικανότητα μεταφοράς φορτίου με το diesel van, και δυνατότητα κάλυψης μεγάλων αποστάσεων χωρίς στάση για φόρτιση.»

Μηδενικοί ρύποι

Το Transit Custom PHEV προσφέρει στους διαχειριστές στόλων εξαιρετική απόδοση από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου και ενέργειας, και άριστη ευελιξία. Το προηγμένο υβριδικό–ηλεκτρικό σύστημα κίνησης ταιριάζει άριστα σε όλα τα οδηγικά σενάρια, από προγράμματα διανομών με πολλές στάσεις, μέχρι κάλυψη μεγάλων διαδρομών μεταξύ εργοταξίων.

ford_go_further (1)

Το όχημα χρησιμοποιεί μία εν σειρά, υβριδική διάταξη συστήματος κίνησης, ενώ οι εμπρός τροχοί κινούνται αποκλειστικά από έναν ηλεκτροκινητήρα και όχι από τον κινητήρα καύσης. Την ενέργεια για το κινητήρα παρέχει μία συμπαγής, υγρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου 14 kWh, μελετημένα τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα φόρτωσης, για να διατηρείται η ίδια χωρητικότητα χώρου φόρτωσης με του Transit Custom van, ενώ το ωφέλιμο φορτίο υπερβαίνει τα 1.000 kg. Ο συμπαγής και αποδοτικός 1.0L EcoBoost της Ford παράγει πρόσθετη φόρτιση για τις μπαταρίες όταν είναι απαραίτητο.

Τρία επιλέξιμα προφίλ οδήγησης EV modes επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει πώς και πότε να χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη φόρτιση της μπαταρίας:

  • EV Auto – στάνταρ ρύθμιση, καθορίζει τον τρόπο χρήσης των πηγών ενέργειας.
  • EV Now – χρησιμοποιεί μόνο τον ηλεκτροκινητήρα έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα ενέργειας της μπαταρίας.
  • EV Later – το σύστημα στοχεύει στη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας.

ford_go_further (14)

Χρησιμοποιώντας την υποδοχή φόρτισης που βρίσκεται στον εμπρός προφυλακτήρα, το Transit Custom PHEV μπορεί να φορτίζεται σε μία οικιακή ηλεκτρική παροχή 240 volt 10 amp, πετυχαίνοντας πλήρη φόρτιση σε πέντε ώρες, ή σε επαγγελματική πρίζα 240 volt 16 amp ή 32 amp, που μειώνει το χρόνο φόρτισης σε τρεις ώρες.

Προηγμένες λειτουργείες

Η τεχνολογία ενσωματωμένου modem FordPass Connect είναι στάνταρ χαρακτηριστικό, που επιτρέπει στους διαχειριστές στόλων να βελτιώσουν τη χρήση του οχήματος, αλλά και το λειτουργικό κόστος, αφού παρέχει δυνατότητα πρόσβασης σε μία σειρά χαρακτηριστικών μέσω της mobile εφαρμογής FordPass, κάνοντας την εμπειρία ιδιοκτησίας και λειτουργίας του οχήματος πιο άνετη και παραγωγική.

ford_go_further (5)

Μέσα στην καμπίνα, ένας δείκτης ισχύος/φόρτισης αντικαθιστά το στάνταρ  στροφόμετρο, και ένας μικρότερος δείκτης για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας αντικαθιστά τον δείκτη θερμοκρασίας. Οι λειτουργίες του υπολογιστή ταξιδιού είναι διαμορφωμένες ειδικά για το σύστημα PHEV, και ενδείξεις EV mode, προειδοποιήσεις σέρβις, και μία ειδοποίηση όταν το όχημα είναι συνδεδεμένο στην υποδοχή φόρτισης, εμφανίζονται στην οθόνη του ταμπλό. Μία γραμμή κατάστασης που δείχνει την υπόλοιπη απόσταση έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα της μπαταρίας, αλλά και του συστήματος επέκτασης αυτονομίας είναι ορατή σε όλες τις οθόνες.

Το ευρύχωρο και πρακτικό εσωτερικό του νέου Transit Custom προσφέρει κορυφαίο αποθηκευτικό χώρο και νέες ενδείξεις και πάνελ ελέγχου, σχεδιασμένα για βελτιωμένη εργονομία και ευκολία χρήσης. Το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford με φωνητικό έλεγχος διατίθεται για τις ανώτερες εκδόσεις εξοπλισμού με έγχρωμη οθόνη αφής 8-ιντσών που ελέγχεται μέσω χειρονομιών (pinch & swipe).

ford_go_further (7)

Το Transit Custom PHEV θα διατίθεται σε εκδόσεις που θα περιλαμβάνουν τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού όπως Active Park Assist και Lane-Keeping Aid με την υποστήριξη του στάνταρ συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPAS) που έχει βελτιστοποιηθεί για οδήγηση στην πόλη και εύκολους ελιγμούς σε πολυσύχναστα εργοτάξια.

ford_go_further (4)

Το νέο Transit Custom PHEV van είναι βασικό στοιχείο της παγκόσμιας δέσμευσης της Ford στον εξηλεκτρισμό, με μία επένδυση ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία μιας γκάμας 40 ηλεκτρικών / plug-in υβριδικών οχημάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 16 πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2022.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ