Φάκελος Διπλοκάμπινα Pick Ups : Isuzu D-Max

Χωρίς αλλαγές σε διαστάσεις και ικανότητες φόρτωσης, αλλά αναβαθμισμένο αισθητικά και -κυρίως- μηχανικά, το νέο Isuzu D-Max "κουβαλά" την τρέλα και τον πείσμα της Isuzu για την πρωτιά στην κατηγορία.

Τελική τιμή διπλοκάμπινου (ανάλογα την έκδοση): από 30.150 έως 44.700 ευρώ

Η είσοδος στην κατηγορία των pick ups οχημάτων με το DMax, ήταν μια από τις ευτυχέστερες στιγμές στην ιστορία της Isuzu. Η πορεία του μοντέλου, ειδικά της γενιάς που απήλθε, φανέρωσε ότι δεν πρόκειται για ένα «πυροτέχνημα» αλλά για ένα αυτοκίνητο που εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολύ μεγάλα σχέδια της Isuzu για την κατηγορία.

Isuzu D-Max8

Το λανσάρισμα της ανανεωμένης γενιάς DMax πριν από έναν περίπου χρόνο σηματοδότησε την συνέχεια μιας σταθερά αναπτυσσόμενης πορείας, που έχει εδραιώσει την πρόταση της Isuzu στο μυαλό του υποψήφιου αγοραστή. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να σκέπτεται την αγορά ενός pick up και να μην περάσει -και- από έναν ντήλερ της Isuzu. Και αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί μιλάμε για έναν κατασκευαστή (τον μοναδικό που παράγει αποκλειστικά επαγγελματικά οχήματα) που φημίζεται για την αξιοπιστία των μηχανικών μερών αλλά και γιατί η γκάμα DMax κάλυπτε ανέκαθεν τις ανάγκες αφενός του αγρότη και αφετέρου όσων ήθελαν ένα όχημα μεικτής χρήσης.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η σχεδίαση του αμαξώματος προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο, που καθιστά το νέο DMax ένα pickup με σαφώς έντονη προσωπικότητα. Οι πολύ όμορφες και μοντέρνες γραμμές, το επιθετικό σφηνοειδές σχήμα (που το καθιστά και ιδιαίτερα αεροδυναμικό), η επιβλητική μάσκα, το «σύμπλεγμα» των εμπρός φωτιστικών σωμάτων, αλλά και η γενικότερη ισορροπία στους όγκους (με έξυπνα «σπασίματα» της πλαϊνής γραμμής) δημιουργούν ένα σύνολο που σίγουρα ξεχωρίζει και επιβάλλεται με την παρουσία του. Οι διαφορές με την προηγούμενη γενιά δεν είναι πολλές, αλλά είναι αρκετές για να «φρεσκάρουν» την όψη του αυτοκινήτου. Συνολικά, οι παρεμβάσεις του σχεδιαστικού τμήματος επέφεραν βελτίωση του συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) κατά 0,4 έναντι της γενιάς που απέρχεται και συνεπώς οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου, στις επιδόσεις και στο επίπεδο θορύβου που γίνεται αντιληπτός στην καμπίνα.

Isuzu D-Max

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια στο εσωτερικό της καμπίνας. Από την πολύ μοντέρνα και ιδιαίτερη σχεδίαση, μέχρι τον εξοπλισμό αλλά και την πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα σε χώρους για τους επιβάτες, το DMax κερδίζει τις εντυπώσεις. Υπάρχουν δεκάδες σημεία στα οποία θα μπορούσε να σταθεί κανείς (όπως για παράδειγμα ο νέος, πανέμορφος πίνακας οργάνων) ενώ και η λίστα του εξοπλισμού είναι μεγάλη και -στην περίπτωση του διπλοκάμπινου- αντίστοιχη ενός ακριβού επιβατικού τετρακίνητου. Αναμφισβήτητα η Isuzu δημιούργησε ένα σαλόνι που πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις και να ζεις μαζί του, με έμφαση στην άνεση και την πολυτέλεια. Οι χώροι είναι από τους μεγαλύτερους που διατίθενται σε αυτοκίνητο της κατηγορίας, κάτι που ισχύει κυρίως για τους πίσω επιβάτες της τετράθυρης έκδοσης. Τα πίσω καθίσματα της τελευταίας μπορούν να αναδιπλωθούν σε διάφορες θέσεις αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πρακτικότητα του αυτοκινήτου. Νέο στοιχείο αποτελεί και ένα σύστημα πολυμέσων από την Pioneer (με χειριστήρια στο τιμόνι), με εργοστασιακή κάμερα οπισθοπορείας ενώ υπάρχουν και νέες θύρες φόρτισης USB, δύο νέα ηχεία οροφής, νέου τύπου επενδύσεις στα καθίσματα και μαλακές επενδύσεις στα υποβραχιόνια.

Isuzu D-Max2

Σε επίπεδο εξοπλισμού, ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης όπως τα ESP, Hill Descent Assist και Hill Ascent Assist βρίσκονται στην διάθεση του οδηγού για να κάνουν την ζωή του ευκολότερη εντός και εκτός δρόμου. Γενικότερα, ανανεωμένες εμφανίζονται οι εκδόσεις εξοπλισμού με τις ονομασίες Utility, Activity και Gravity ενώ δεν λείπουν ακόμα και… ακραίες επιλογές πολυτέλειας όπως το «Passive Entry & Start System» με το οποίο ο οδηγός κλειδώνει και ξεκλειδώνει το όχημα μέσω της λαβής αφής της πόρτας ή εκκινεί/σταματά τον κινητήρα χωρίς κλειδί στον διακόπτη.

Isuzu D-Max3

ΜΕ ΝΕΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

Στα μηχανικά μέρη εντοπίζουμε την πιο σημαντική αλλαγή της ανανεωμένης γενιάς. Η Isuzu προχώρησε σε downsizing όσον αφορά στο μέγεθος του πετρελαιοκινητήρα, αντικαθιστώντας τον παλιό 2,5 λίτρων με έναν ολοκαίνουργιο Ddi Blue Power χωρητικότητας μόλις 1,9 λίτρων και μεταβλητής γεωμετρίας υπερτροφοδότη VGS. Το εν λόγω μηχανικό σύνολο καταφέρνει να αποδίδει 164 ίππους (έναν ίππο παραπάνω από τον κινητήρα που αντικαθιστά!), ωστόσο η ροπή του έχει υποχωρήσει κατά 60 Nm, στα 360 Nm.

Διακρίνεται για τις πολλαπλές τροποποιήσεις και τα ειδικά κράματα μετάλλων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του, γεγονός που έχει συμβάλλει στη μείωση του βάρους του κατά 20%, στη μείωση του θορύβου αλλά και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής του λόγω σημαντικά μειωμένων τριβών.

Isuzu D-Max5

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι μηχανικοί της Isuzu, με δεδομένη την αξιοπιστία που διακρίνει τους κινητήρες της μάρκας προχώρησαν σε μια… επίδειξη ισχύος, λανσάροντας το εν λόγω μοτέρ, προδιαγραφών ρύπων Euro 6 χωρίς να απαιτείται -σε αντίθεση με πολλές προτάσεις του ανταγωνισμού- η προσθήκη διαλύματος AdBlue κατά την επεξεργασία των καυσαερίων.

10

Την γραμμή κίνησης συμπληρώνει μεταξύ άλλων ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων ή ένα «έξυπνο» αυτόματο κιβώτιο επίσης έξι σχέσεων (φυσικά με δυνατότητα σειριακών αλλαγών), επιτυγχάνοντας μάλιστα χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, που ξεκινά από τα 6,2 λίτρα / 100 χλμ. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ενισχυμένο πλαίσιο, φαρδύ για αυξημένη ευστάθεια και μακρύ για βελτιωμένη οδηγική άνεση και συμπεριφορά. Η ανάρτηση, χωρίς αλλαγές, εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη στην απόδοση υψηλής άνεσης ενώ η γνωστή και δοκιμασμένη τετρακίνηση, με τον γνωστό περιστροφικό διακόπτη εμπλοκής στην κονσόλα εφοδιάζει τις 4κίνητες εκδόσεις.

ΕΚΔΟΣΗ HILANDER

Η ελληνική αντιπροσωπεία, δίνει φέτος την ευκαιρία να αποκτήσει κανείς μια μοναδική έκδοση του δημοφιλούς DMax, που φέρει την ονομασία «HiLander«. Η βάση πάνω στην οποία «χτίστηκε» η νέα, εντυπωσιακή έκδοση είναι το διπλοκάμπινο αμάξωμα, με το κινητήρα των 1,9 λίτρων, απόδοσης 164 ίππων, στην έκδοση Gravity.

Isuzu D-Max7

Στο DMax HiLander εντοπίζονται πολλαπλές σχεδιαστικές αλλαγές στο εμπρός τμήμα του αμαξώματος, με κορυφαίο στοιχείο τη νέα μάσκα σε Black Matte. Περιμετρικά υπάρχουν ένα ολοκληρωμένο κιτ πλαστικών προεκτάσεων φτερών, νέο κυλινδρικό σκαλοπάτι καθώς και μια ιδιαίτερη προέκταση του χώρου φόρτωσης, όλα στην απόχρωση του Black Matte. Η τοποθέτηση μεμβρανών ηλιοπροστασίας καθώς και μαύρων ματ αυτοκόλλητων στις κολόνες των θυρών, συμπληρώνουν αισθητικά το εντυπωσιακό σύνολο, που είναι φανερό ότι έχει μεγαλώσει δραστικά την απόστασή του από το έδαφος.

Η τοποθέτηση της επώνυμης ανάρτησης της ARB, OLD MAN EMU, προσφέρει αύξηση της διαδρομής των αναρτήσεων κατά 35mm, περιλαμβάνει αμορτισέρ, σούστες και παρελκόμενα. Ο συνδυασμός με τα Cooper Discoverer SST Pro (που εισάγονται επίσης από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ) διαστάσεων 275/65/R18 δίνει φοβερό κράτημα στον δρόμο, ελάχιστες κλίσεις αμαξώματος στην άσφαλτο, και βέβαια αύξηση της απόστασης από το έδαφος κατά 20 mm– μετρημένο στο πίσω διαφορικό- λόγω υψηλότερου προφίλ ελαστικών.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

RZ4ETC 1,9 TD, Κύλινδροι/Βαλβίδες 4c / 16V Κυβισμός (κ.εκ.) 1.898 Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 164/3.600 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 360/2.000 Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ.) 80,0 x 94,4 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 12,7 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180 Μέση κατανάλωση (λίτ./100 χλμ.) από 6,2 (Single Cab 4x2) έως 7,8 (Double Cab 4x4 Auto) Προδιαγραφές ρύπων Euro 6b

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς ή και στους τέσσερις τροχούς με ηλεκτρονικό διακόπτη εμπλοκής. Μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6+1 σχέσεων ή αυτόματο σειριακό κιβώτιο 6 σχέσεων.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Εμπρός: Ανεξάρτητη, διπλά ψαλίδια, τηλεσκοπικά αμορτισέρ αερίου, ελατήρια, αντιστρεπτική δοκός. Πίσω: Άκαμπτος άξονας, ελλειπτικά φύλλα σούστας, τηλεσκοπικά αμορτισέρ αερίου.

ΦΡΕΝΑ: Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 300 χιλ. με δαγκάνες δύο εμβόλων. Πίσω: Αυτορυθμιζόμενα ταμπούρα 295 χιλ.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Μηχανικά μέρη (χρόνια) 3 ή 100.000 χλμ. Βαφή (χρόνια) 2 Αντισκωριακή (χρόνια) 6

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΒΑΡΗ: Μήκος 5.295 (Double Cab) μ. Πλάτος 1,860 μ. Ύψος 1,790 μ. Μεταξόνιο 3,095 μ. Απόσταση από το έδαφος 235 χιλ. Γωνία προσέγγισης 30ο Γωνία διαφυγής 29,2ο Διάμετρος κύκλου στροφής 12,6 μ. Μικτό Βάρος από 2.900 -3.000 κιλά Απόβαρο από 1.745 έως 1.950 κιλά Ωφέλιμο φορτίο από 1.050 έως 1.155 κιλά Καρότσα (ΜxΠxΥ) 1,552 x 1,570 (1,530) x 0,465 μ. Καθίσματα 5 Ελαστικά 255/60 R18 λίτρα Ρεζερβουάρ 76 λίτρα

* εργοστασιακές μετρήσεις

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ