Με έξυπνα κινητά στα ΜΜΕ, ψηφιακά και οι κλήσεις της Τροχαίας

banner-google-news

Στις προτεραιότητες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα φαίνεται ότι είναι η ψηφιακή καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων και η χρήση ψηφιακών υπηρεσιών στην κινητικότητα των πολιτών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με τις αστικές συγκοινωνίες, το επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή κατάργηση των σημερινών χάρτινων εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών και η αντικατάστασή τους από τις τραπεζικές κάρτες και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Με πιστωτικές κάρτες λοιπόν και κινητά τηλέφωνα θα γίνεται σύντομα η είσοδος στα μέσα μαζικής μεταφοράς των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ψηφιακή θα είναι και η καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων από τις αστυνομικές αρχές.

Οι επιβάτες θα μπορούν να ανοίγουν τις πόρτες των μέσων μαζικής μεταφοράς με εισιτήριο τη χρεωστική-πιστωτική τους κάρτα ή το «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο.

Με το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου, εισιτήριο θα είναι η τραπεζική κάρτα, είτε σε πλαστική μορφή είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο.
Η εφαρμογή του… ανέπαφου ψηφιακού εισιτηρίου σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, αναμένεται να δρομολογηθεί παράλληλα με την ανανέωση του υφιστάμενου στόλου των αστικών λεωφορείων, που σε πρώτη φάση προβλέπει την προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα νέα λεωφορεία αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024.

Ψηφιακές κλήσεις

Επίσης, μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι και η ψηφιακή καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων!

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει ότι οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται στους οδηγούς από την Τροχαία και τις αστυνομικές αρχές, θα αναρτώνται online στη νέα πλατφόρμα του Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων, που θα δημιουργηθεί ειδικά για την ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα εφοδιαστούν με ειδικές συσκευές (tablets ή ειδικά κινητά τηλέφωνα), ώστε να αναρτούν online στο σύστημα τις παραβάσεις, ενώ εξετάζεται να  φέρουν και συσκευές POS, προκειμένου οι παραβάτες οδηγοί να μπορούν να εξοφλούν απευθείας τα πρόστιμα, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως, οι παραβάτες οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό διάστημα 7 έως 10 ημερών για να καταθέτουν τις ενστάσεις τους. Σε περίπτωση που αυτές κρίνονται βάσιμες, τότε θα διαγράφεται η παράβαση και το πρόστιμο ή οι πόντοι που τη συνοδεύουν. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό του προστίμου θα αναρτάται απευθείας στον προσωπικό λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη οδηγού. Εάν το πρόστιμο δεν εξοφλείται εγκαίρως, θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το κράτος.

Παράλληλα, με την πλατφόρμα του Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων, που αναμένεται να περιορίσει στο ελάχιστο το φαινόμενο του «σβησίματος» των προστίμων και των ποινών γενικότερα, θα αναπτυχθεί και η Ψηφιακή Υποδομή Ταυτοποίησης των Οχημάτων, την οποία, υπό όρους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι πολίτες.