Εξαρθρώθηκε οργάνωση που διακινούσε αιθυλική αλκοόλη μέσω μεταφορικών εταιρειών

banner-google-news

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν στις 28 Ιουνίου 2021 τέσσερα μέλη οργάνωσης, που μετέφεραν από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη, με την οποία στη συνέχεια παρασκεύαζαν παράνομα αλκοολούχα ποτά.

Με τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οργάνωση εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020, διακινούσαν τα λαθρεμπορεύματα μέσω μεταφορικών εταιρειών και με τη χρήση φορτηγών οχημάτων τα μετέφεραν σε εγκαταστάσεις-αποθήκες μεταφορικών εταιριών στην Αττική.

alkool1

Ακολούθως, δυο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παραλάμβαναν τις λαθραίες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης και μέσω των παράνομων ποτοποιιών που διαχειρίζονταν με ειδικό εξοπλισμό παρήγαγαν αλκοολούχα ποτά, τα οποία διέθεταν στην αγορά.

Τα μέλη της οργάνωσης ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα ώστε μην αποκαλύπτεται η δράση τους:

  • μετέφεραν τις λαθραίες ποσότητες με φορτηγά οχήματα σε ακαθόριστα δρομολόγια μαζί με άλλα εμπορεύματα,
  • παρέδιδαν στις μεταφορικές εταιρείες πλαστά καταρτισθέντα φορτωτικά έγγραφα, με χώρα προέλευσης τη Βουλγαρία, στοιχεία ανύπαρκτου παραλήπτη και διεύθυνσή του στην Αττική, ενώ δήλωναν το εμπόρευμα ως ηλιέλαιο,
  • συσκεύαζαν τα φορτία με μεμβράνες και τα τοποθετούσαν σε χαρτοκιβώτια, ώστε να μην διακρίνεται το περιεχόμενο,
  • πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές σε μετρητά.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν, σε άτομα, οχήματα, αποθηκευτικούς χώρους και επιχειρήσεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2.700 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
  • 29.210 ευρώ,
  • 6 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και
  • Φορτηγό.

Εκτιμάται ότι οι συνολικές διακινούμενες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, ανέρχονται σε 14.400 λίτρα και σύμφωνα με το προσωρινό προσδιορισμό της αρμόδιας τελωνειακής αρχής οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε 464.630 ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.