Ετοιμάζονται 65 μίνι αεροδρόμια για ιπτάμενα ταξί

banner-google-news

Η βρετανική νεοφυής (start-up) εταιρεία Urban-Air Port συνεργάστηκε με την αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai για την κατασκευή 65 μίνι αεροδρομίων παγκοσμίως. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν σχεδιαστεί για τη νέα γενιά ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Συχνά περιγράφονται ως ιπτάμενα ταξί.
Τα eVTOL είναι συνήθως μικρά ηλεκτρικά αεροπλάνα ή μεγάλα οχήματα εμπνευσμένα από drone, που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν μικρό αριθμό επιβατών ή φορτίων, σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Τα μίνι αεροδρόμια προγραμματίζεται να γίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η πρώτη βάση στο Κόβεντρι της Αγγλίας αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2022.

Η Urban-Air Port αναφέρει ότι είναι η μόνη εταιρεία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κατασκευή δικτύων για τη λειτουργία ιπτάμενων ταξί και drones που μεταφέρουν φορτία.  Φέτος δαπάνησε 150 εκατομμύρια δολάρια για φυσική υποδομή. Πολύ λιγότερα αν τα συγκρίνει κανείς με τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν σε εταιρείες eVTOL από νεοφυείς, όπως η Joby Aviation και η Lilium GmbH!