Η ETF προειδοποιεί την ΕΕ να μην ανοίξει η αγορά εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών

«Ανοιχτή πρόσκληση για περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων στις μεταφορές»

banner-google-news

Άνοιγμα της αγοράς εργασίας της ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών πρότεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, ζητώντας επιτάχυνση και διευκόλυνση στην αναγνώριση των προσόντων τους. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) αντέδρασε σθεναρά σε αυτή τη δήλωση.

Σε επιστολή προς την φον ντερ Λάιεν, η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές Livia Spera προέτρεψε την πρόεδρο της Επιτροπής να αναπτύξει νομοθεσία και πολιτικές για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διόρθωση του κλάδου μεταφορών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λυθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

«Η έλλειψη μιας στοιχειώδους βάσης όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες εργασίας είναι και θα παραμείνει η αιτία για οποιασδήποτε έλλειψη εργατικού δυναμικού στις μεταφορές. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη νομοθεσίας και πολιτικών που να διορθώνουν τις υποτυπώδεις συνθήκες εργασίας. Και όχι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα διαιωνίζει την εκμετάλλευση και θα προωθεί την εκμετάλλευση υπηκόων τρίτων χωρών», αναφέρεται στην επιστολή.

αγορά εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών

Η επιστολή αναφέρει ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς οι συλλογικές διαπραγματεύσεις παραμένουν και θα παραμένουν πάντα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης των όρων και συνθηκών εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση κρίσης του κλάδου οφείλεται στις «συνέπειες των πολιτικών επιλογών με γνώμονα το κέρδος, που επικεντρώνονται αποκλειστικά στον ανταγωνισμό και την απελευθέρωση, οι οποίες έχουν υπονομεύσει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας σε όλες τις μεταφορές. Η απελευθερωμένη ευρωπαϊκή αγορά επέτρεψε να αναπτυχθεί ένα σύστημα απασχόλησης στο πλαίσιο των μεταφορών που μοιάζει με τη σύγχρονη δουλεία – ιδιαίτερα για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας και η διεθνική και διεθνής φύση των μεταφορών απαιτεί μια διεθνική και διεθνή απάντηση», εξήγησε η EFT.

Ως εκ τούτου, η ομοσπονδία κάλεσε την πρόεδρο να συμπληρώσει την ομιλία της με συγκεκριμένες και στοχευμένες απαντήσεις σχετικά με την έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας στις μεταφορές.

«Η προσπάθεια να καλύψει το κενό των αξιοπρεπών θέσεων εργασίας στις μεταφορές με εργαζόμενους τρίτων χωρών δεν είναι η λύση εδώ. Το μόνο πράγμα που θα επιτύχει είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που υφίστανται εκμετάλλευση», δήλωσε αποφασιστικά στην επιστολή η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές, Λίβια Σπέρα.