Επείγουσα παρέμβαση για την τιμή των καυσίμων στις οδικές μεταφορές

banner-google-news

Η IRU απευθύνει αίτημα για επείγουσα κυβερνητική δράση για την αύξηση των τιμών των καυσίμων για τις εμπορικές οδικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ανώτατου ορίου των τιμών των καυσίμων και της μείωσης των φόρων των καυσίμων, προκειμένου να αποτραπεί μια ευρύτερη οικονομική κρίση. Οι εταιρείες οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν μια ζοφερή εικόνα όσον αφορά την άνοδο των τιμών των καυσίμων, όπως καταγράφηκε από μέλη της IRU, μεταξύ των οποίων και η ΟΦΑΕ.

Η IRU ζητά επείγουσα δράση για να περιοριστούν οι τιμές των καυσίμων ειδικά για τις εμπορικές οδικές μεταφορές και να μειωθούν ή να επαναπροσδιοριστούν οι φόροι και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα για τους επαγγελματίες μεταφορείς. Η τιμή του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή την εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ αναμένεται περεταίρω αύξηση εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας και των κυρώσεων που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία.

Η μέση τιμή του diesel, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, στις 51 χώρες σε όλες τις περιοχές που παρακολουθεί η IRU σε εβδομαδιαία βάση, έχουν αυξηθεί κατά 33% τους τελευταίους 12 μήνες. Με μικρά περιθώρια κέρδους, οι μεταφορείς πρέπει να μετακυλήσουν τις αυξήσεις κόστους στους χρήστες διαφορετικά κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν και να πιέσουν περαιτέρω τα δίκτυα μεταφορών. Όλες οι συνδυασμένες μεταφορές εμπορευμάτων και οι περισσότερες συνδυασμένες μεταφορές επιβατών εξαρτώνται από τις οδικές μεταφορές για το σύνολο ή για μέρος της διαδρομής. Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μετα-πανδημική πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι αυξήσεις του κόστους των εμπορικών οδικών μεταφορών επηρεάζουν ήδη σοβαρά τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

«Οι οδικοί μεταφορείς είναι αντιμέτωποι με την ταχεία κλιμάκωση των τιμών των καυσίμων. Ορισμένοι βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά είναι σαφές πως εάν οι οδικές μεταφορές δεν λειτουργούν σωστά, οι ήδη πιεσμένες αλυσίδες εφοδιασμού θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι πελάτες των μεταφορέων, οι απλοί πολίτες και οι επιχειρήσεις που θα υποφέρουν εάν το κόστος των εμπορικών οδικών μεταφορών ξεφύγει από τον έλεγχο»,δήλωσε ο πρόεδρος της IRU, Radu Dinescu.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέαςUmberto de Pretto τόνισε: «Σχεδόν οτιδήποτε τρώγεται, φοριέται ή χρησιμοποιείται από τον παγκόσμιο πληθυσμό μεταφέρεται με φορτηγό σε κάποιο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού του. Εάν δεν περιοριστούν επειγόντως οι αυξήσεις του κόστους των εμπορικών οδικών μεταφορών, με τον περιορισμό των τιμών των καυσίμων και τη μείωση των φόρων στα καύσιμα για τους μεταφορείς, όλες οι κοινότητες και οι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύουν με σοβαρές πληθωριστικές συνέπειες. Η IRU καλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν επειγόντως».