Τα Επαγγελματικά των Θαλάσσιων Σπορ : Nissan NV300

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Τοποθετημένο ανάμεσα στα NV200 και NV400, το νέο NV300 αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας όχημα για την Nissan, που αντικατέστησε το Primastar και ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων της. Το μεσαίο μεγέθους αμάξωμα βρίσκεται από σχεδιαστικής άποψης στον δρόμο που -πρώτο- χάραξε το πρώτης γενιάς Renault Trafic και αργότερα ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές. Η υπερυψωμένη καμπίνα και η μονοκόμματη προσθήκη της κλούβας πίσω από αυτή δημιουργούν πρακτικούς και άκρως εκμεταλλεύσιμους χώρους. Ο κατασκευαστής κατάφερε να αποδώσει σχεδιαστικά μια άκρως ενδιαφέρουσα σχεδιαστική φόρμα, χωρίς να «κινδυνέψει» η πρακτικότητα.

Όμορφη καμπίνα

Η σχεδιαστική προσέγγιση της καμπίνας και η επιλογή των υλικών που την απαρτίζουν κινούνται σε απόλυτα σύγχρονο πλαίσιο. Το όμορφο ταμπλό σε συνδυασμό με τις καλαίσθητες και ανθεκτικές στην χρήση επενδύσεις των καθισμάτων και των θυρών τοποθετούν το NV300 «μπροστά» από την εποχή του, με τον χρήστη να μην έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με ένα επιβατικό όχημα.

Nissan NV300 Combi

Η θέση οδήγησης παραπέμπει σε επιβατικό όχημα και είναι ρυθμιζόμενη εμπρός – πίσω σε διαδρομή μεγαλύτερη (+18χλστ.) σε σχέση με το προκάτοχο μοντέλο. Εντυπωσιακοί είναι και οι χώροι για τα μικροαντικείμενα, με συνολικό όγκο 89 λίτρων. Συνολικά 14 θέσεις με όγκο από 0,2 έως 54 λίτρα (κάτω από το διπλό κάθισμα για τον συνοδηγό) έχουν προβλεφθεί στο εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών και αναβαθμίζουν κάθετα την πρακτικότητα του ιαπωνικού βαν.

Nissan NV300 Van
Nissan NV300 Van

Εν τω μεταξύ το NV300 προσφέρει και ένα προηγμένο σύστημα πολυμέσων (NissanConnect), με μια οθόνη αφής 7 ιντσών στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας ενώ οι επιβάτες θα εκτιμήσουν δεόντως την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση της καμπίνας, χάρη σε τροποποιήσεις της εμπρόσθιας κολώνας του αμαξώματος και του παρμπρίζ.

Οι εκδόσεις

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στον χώρο φόρτωσης, με το νέο NV300 να διαθέτει 4 μεγέθη καρότσας (L1H1, L1H2, L2H1, L2H2) στις εκδόσεις βαν και όντας σχεδιασμένο για να μεταφέρει έως και τρεις στάνταρ ευρωπαλέτες ακόμη και στην έκδοση L1. Το NV300 μπορεί να φιλοξενήσει αντικείμενα με μήκος έως και 4,15 μ. στην κλούβα του ενώ μπορεί να υποστηρίξει φορτία με όγκο από 5,2 έως 8,3 κ.μ. Το μεικτό βάρος του κυμαίνεται από τους 2,7 έως τους 2,9 τόνους, με το ωφέλιμο φορτίο να διαμορφώνεται αντίστοιχα από τα 1.000 – 1.310 κιλά ενώ, τα έως και 18 σημεία στήριξης του φορτίου στο πάτωμα της κλούβας, διασφαλίζουν την ασφαλή στερέωση πάσης φύσεως αντικειμένων.

Nissan NV300 Van

Δυνατό στο δρόμο

Το νέο NV300 προσφέρεται με τέσσερις επιλογές κινητήρων που βασίζονται στον καταξιωμένο diesel κινητήρα 1.6 λίτρων, γνωστό από τα δημοφιλή Qashqai και X- TRAIL, με ιπποδυνάμεις 95, 120, 125 και 145 ίππους. Οι δύο πρώτες εκδόσεις είναι απλού turbo, ενώ στις δύο τελευταίες εφαρμόζεται τεχνολογία twin turbo. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Με προδιαγραφές Euro 6 και στάνταρ φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων diesel, το νέο NV300 είναι εξοπλισμένο με σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων (SCR). Στην αναβάθμιση που δέχθηκε πρόσφατα, μπορεί να εφοδιαστεί πλέον με ισχυρότερους κινητήρες ισχύος 145 και 170 ίππων ενώ το εντελώς νέο σύστημα μετάδοσης διπλού συμπλέκτη επιτυγχάνει ομαλότερη επιτάχυνση και σημαντικά βελτιωμένη απόδοση καυσίμου.

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που αντιλαμβάνεται κανείς πίσω από το τιμόνι του NV300 είναι η εξαιρετική ρύθμιση και λειτουργία της ανάρτησης, που καταφέρνει να εξομαλύνει την πλειοψηφία των ανωμαλιών του οδοστρώματος, την ίδια στιγμή που θα επιτρέψει την κίνηση του NV300 σε γρήγορους ρυθμούς χωρίς έντονες κλίσεις του αμαξώματος.

Nissan NV300 Van

Πλούσιος εξοπλισμός

Παράλληλα, εξαιρετική είναι η εικόνα του NV300 σε ότι αφορά στους τομείς τη παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας με τον σχετικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχεία όπως μετωπικούς και πλευρικούς αερόσακους, σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών αισθητήρες υποβοήθησης στάθμευσης εμπρός – πίσω καθώς και κάμερα οπισθοπορείας, ABS, EBD, ESP, ASR, Hill Start Assist κ.ο.κ.

Τέλος, στον προαιρετικό εξοπλισμό ασφαλείας του νέου NV300 αξίζει να σημειώσουμε πως μπορούν να συμπεριληφθούν στοιχεία όπως το «Extended Grip» που αναβαθμίζει τη λειτουργία του ESP προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη πρόσφυση των κινητηρίων τροχών σε σημεία με λάσπη, άμμο, χιόνι κ.ο.κ. καθώς και του «Load Adaptive Control» που μεταβάλει τη λειτουργία του ESP με βάση το φορτίο που μεταφέρεται.

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ