Εκατοντάδες τρακτέρ στο Βερολίνο, αγρότες διαμαρτύρονται για αυξήσεις στο πετρέλαιο

banner-google-news

Με συνθήματα όπως «Φτάνει πια» και «Πρέπει να πεινάσετε για να μας καταλάβετε» πομπή από εκατοντάδες τρακτέρ έφτασε στο κέντρο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 6.500 αγρότες από όλη τη Γερμανία έδωσαν το παρών. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει την κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, καθώς και τις φοροαπαλλαγές για αγροτικά οχήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Αυτή τη φορά όμως απειλούν με πρωτοφανή κορύφωση των κινητοποιήσεων ήδη από τις αρχές του 2024, αν η κυβέρνηση επιμείνει στις περικοπές που έχει εξαγγείλει.

berlin2

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εκτιμούν ότι οι περικοπές πλησιάζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. «Μόνο η φορολόγηση στην ενέργεια επιβαρύνει κάθε αγροτική επιχείρηση με 10.000 ευρώ ετησίως», δηλώνει ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων της Κάτω Σαξονίας, Χόλγκερ Χένις, στο δίκτυο NDR.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του ομοσπονδιακού υπουργού Γεωργίας Τζεμ Έτζντεμιρ, από το Κόμμα των Πρασίνων, στην κινητοποίηση του Βερολίνου στο πλευρό των αγροτών. «Δεν συμφωνώ με τόσο δραστικές περικοπές, γι’ αυτό δίνω αγώνα στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο υπουργός, τον οποίο οι διαδηλωτές κάθε τόσο διέκοπταν με σφυρίγματα και… κουδουνίσματα.

Υπέρ των αγροτών τάσσεται και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της αντιπολίτευσης. «Η απόφαση της κυβέρνησης δείχνει έλλειψη σεβασμού και οδηγεί στον αφανισμό πολλών αγροτικών επιχειρήσεων», λέει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν στην εφημερίδα Rheinische Post.

Από την πλευρά της, η Greenpeace συμφωνεί με τις περικοπές. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της οργάνωσης «η κρατική επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο είναι δαπανηρή, επιβλαβής για το περιβάλλον και πρέπει να καταργηθεί. Με τόσα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων που ήδη εισπράττουν οι αγρότες, θα αντέξουν την κατάργηση της επιχορήγησης στο πετρέλαιο».