Εγκλωβισμένοι σε πυκνή χιονόπτωση οδηγοί φορτηγών στη Σουηδία

banner-google-news

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας στις σκανδιναβικές χώρες έπληξε με ακραίο κρύο περιοχές της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας και οι χιονοθύελλες στη Δανία έχουν παγιδεύσει οδηγούς σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Άαρχους από την Τετάρτη.

Στον αυτοκινητόδρομο Ε22 στην περιοχή Skane της νότιας Σουηδίας άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε 1.000 οχήματα μέσα σε πυκνή χιονόπτωση για περισσότερες από 24 ώρες.

Οι διασώστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να απεγκλωβίσουν τους εγκλωβισμένους, και πολλοί  απομακρύνθηκαν από τις ομάδες διάσωσης, για να επιστρέψουν στα αυτοκίνητά τους αργότερα, όταν θα βελτιώνονταν οι συνθήκες.

Μόνο οι οδηγοί φορτηγών παρέμειναν στα οχήματά τους μέχρι το πρωί της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου.

Ο μετεωρολογικός σταθμός Kvikkjokk-Arrenjarka στη βόρεια Σουηδία κατέγραψε την πιο κρύα νύχτα εδώ και 25 χρόνια το βράδυ της Τρίτης, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -43,6 βαθμούς Κελσίου.

Η αναστάτωση στον κεντρικό Ε22 ξεκίνησε περίπου στις 09:00 τοπική ώρα (08:00 GMT) την Τετάρτη, όταν το χιόνι έκανε τον Ε22 αδιάβατο και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Horby και Kristianstad. Εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν λόγω χιονοστιβάδων.

«Είναι απόλυτο χάος», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Εβελίνα Όλσον.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης και η αστυνομία και οι διασώστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να απελευθερώσουν τους ανθρώπους.

Πηγή: BBC