banner-google-news

Αγαπητοί φίλοι,
Με κλίμα βαρύ ξεκινά ο φετινός Νοέμβρης, μετά από τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τα οποία ισχύουν από τα ξημερώματα της Τρίτης 03.10.2020 και για ένα μήνα. Ο μήνας – προάγγελος του χειμώνα και της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων «παγώνει» πρόωρα το εορταστικό πνεύμα και την προσμονή για την λαμπρή γιορτή του Δεκέμβρη, με την ελπίδα η επιδημιολογική εικόνα να βελτιωθεί γρήγορα και να μπούμε ξανά σε «κανονικούς» ρυθμούς.

Μετά το lockdown του Μαρτίου και με τις επιπτώσεις στην Οικονομία γνωστές, η αγωνία κορυφώνεται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται. Στην ουσία, όταν πλήττεται έστω και ένα μέρος της οικονομίας, μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις επιβαρύνουν το σύνολο. Ανακούφιση έρχονται να φέρουν, σε έναν βαθμό, τα νέα μέτρα στήριξης για τους κλάδους που επιβαρύνονται. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αναστολή εργασίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ και η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή άνω των 1.000 ευρώ, με επιδότηση 50%, αναστολή του ΦΠΑ Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου 2021 αλλά και 12 άτοκες ή 24 δόσεις από τον Μάιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τέλος, στις «κόκκινες» περιοχές τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική μείωση 40% του ενοικίου για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους και φοιτητές, με τους ιδιοκτήτες να έχουν έκπτωση φόρου 30% με τη μορφή φορολογικού συμψηφισμού.

Στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τις 15 Οκτωβρίου την άμεση κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και να καλύπτει τουλάχιστον τις ακόλουθες πτυχές:

• τη διατήρηση των διασυνοριακών εμπορευματικών μεταφορών κατά μήκος των διαδρόμων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και άλλων βασικών διασυνοριακών συνδέσεων, καθώς και συναφών βοηθητικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτού του δικτύου,
• τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στις μεταφορές, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους,
• την προετοιμασία κατευθυντήριων γραμμών και εργαλείων βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του κλάδου,
• τη δημιουργία ενός συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου όσον αφορά τις εξαιρέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται όταν προκύπτουν πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις κρίσης.

Το Συμβούλιο ενθάρρυνε την Επιτροπή να επεκτείνει, όπου ενδείκνυται, εν μέρει ή πλήρως, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις μεταφορές επιβατών και τις μεταφορές γενικά.

Δύσκολος ο μήνας που ξεκινά. Ας κάνουμε όλοι ότι περνά από το χέρι μας.
Καλή μας δύναμη και καλούς δρόμους σε όλους μας.

Διαβάστε το περιοδικό online ή κατεβάστε το στη συσκευή σας!
Όλα τα νέα που αφορούν την αγορά ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Διεθνείς εξελίξεις, ελληνική επικαιρότητα, ρεπορτάζ.