Διπλοκάμπινα Pick Ups: Mitsubishi L200

Η νέα -6η κατά σειρά- γενιά του L200 έχει να επιδείξει σαφώς πιο δυναμική σχεδίαση αμαξώματος, βελτιωμένο σύστημα τετρακίνησης καθώς και τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του έργου του οδηγού.

banner-google-news

Με επιτυχημένη εμπορική πορεία σε 150 χώρες, το L200 κατατάσσεται 2ο στο χάρτη παγκόσμιων πωλήσεων (μερίδιο 15%) της Mitsubishi Motor Company (MMC), μεταξύ Outlander και ASX, και ως εκ τούτου διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για τη μάρκα. Το σκληροτράχηλο L200 νέας γενιάς που κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη – στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της MMC εκτός Ιαπωνίας – για τις παγκόσμιες αγορές, δέχθηκε τη βέλτιστη αναβάθμιση σε όλους τους τομείς.

12 (Medium)

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Σε ότι αφορά στη σχεδίαση του αμαξώματος, στο εμπρός τμήμα συναντάμε ένα αρκετά πιο ψηλά τοποθετημένο καπό, με μικρή σε διαστάσεις μάσκα και έναν έντονα τονισμένο προφυλακτήρα. Η σχεδίαση των -πιο ψηλά τοποθετημένων- φωτιστικών σωμάτων (με νέο σύστημα full LED) είναι εντελώς νέα ενώ η σύνδεσή τους με τα υπόλοιπα στοιχεία (αεραγωγοί κ.ο.κ.) συμβάλλει στην δημιουργία ενός έντονα δυναμικού συνολικού αποτελέσματος, οπτικά πιο τετραγωνισμένου, υιοθετώντας την τελευταία εξέλιξη της οπτικής ταυτότητας «Dynamic Shield» της MMC.

23 (Medium)

Τα πολλαπλά έντονα νεύρα σε συνδυασμό με τις επίσης έντονες καμπύλες και ακμές που απαντώνται στο εμπρός τμήμα του οχήματος συνοδεύονται από καμπύλες γραμμές στο πλευρικό μέρος του αμαξώματος ενώ, στο πίσω μέρος, η σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων αλλά και οι αυλακώσεις στην πόρτα του χώρου φόρτωσης, αφήνουν την εντύπωση πως το νέο L200 είναι αρκετά πιο φαρδύ από τις πραγματικές διαστάσεις του. Διατηρείται επίσης η καμπύλη γραμμή που ξεχωρίζει την καρότσα από την καμπίνα ενώ έντονες οριζόντιες γραμμές στο αμάξωμα υπογραμμίζουν την ανάγλυφη στιβαρότητα της κατασκευής.

Πέρα από τη στιβαρή εμφάνιση όμως έγιναν προσπάθειες για να βελτιωθεί η αεροδυναμική του pick up. Για παράδειγμα προστέθηκε μια αεροτομή στην περιοχή μεταξύ της καμπίνας και της καρότσας για καλύτερη διαχείριση της ροής του αέρα ενώ σχεδιάστηκαν νέοι εξωτερικοί καθρέπτες.

11 (Medium)

Τέλος, η καρότσα είναι πλήρως ανασχεδιασμένη με μία πιο τετράγωνη, πιο συμπαγή εμφάνιση, διατηρώντας το ίδιο ωφέλιμο μήκος με την προηγούμενη γενιά (1.520 χιλ. στο διπλοκάμπινο), που ισοδυναμεί με το 29% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Η διάταξη των πίσω φώτων φτάνει σχεδόν στην κορυφή της πίσω πόρτας και αγκαλιάζει τα πίσω φτερά ενισχύοντας την αίσθηση του πλάτους, του βάθους και της σταθερότητας.

Η χαρακτηριστική σχεδίαση των πίσω φώτων και των φώτων στοπ LED χαρίζει στο L200 πιο έντονη οπτική ταυτότητα και από πίσω, βελτιώνοντας την ορατότητα. Από κάτω, ο μεγαλύτερος και καλύτερα ενσωματωμένος πίσω προφυλακτήρας παρέχει καλύτερη προστασία χωρίς να επηρεάζει τη γωνία διαφυγής (που παραμένει στις 22°).

L200

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ

Στο εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών, η εικόνα του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας, ακολουθεί τα σχεδιαστικά πρότυπα που θέτει το αμάξωμα, με πολλαπλές έντονες καμπύλες και ακμές. Πάντως οι βασικές γραμμές της προηγούμενης γενιάς έχουν διατηρηθεί και τα σημεία που έχουν αλλάξει εντοπίζονται κυρίως στο πώς τελειώνει η βάση της κονσόλας. Ο κατασκευαστής αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ποιότητα των υλικών αλλά και η συναρμολόγησή τους είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Υπάρχουν χρωματικά αντίθετες μαλακές επενδύσεις στα προστατευτικά γονάτων στην κεντρική κονσόλα, το εμπρός υποβραχιόνιο, τα ένθετα στις επενδύσεις θυρών και στην επένδυση του χειρόφρενου. Βελτιωμένη είναι και η αποθηκευτική ικανότητα για μικρότερα αντικείμενα όπως  εμπρός & πίσω υποδοχές για κινητά τηλέφωνα (καθώς και νέες θύρες USB εμπρός & πίσω).

2 (Medium)

 

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ 4ΚΙΝΗΣΗ

Σε ότι αφορά στο σύστημα τετρακίνησης του, παραμένουν οι επιλογές των «Easy-Select 4WD» και «Super-Select 4WD» οι οποίες ωστόσο φέρουν πλέον πολλαπλές λειτουργίες ως προς τη διαμόρφωση της απόδοσής τους αναλόγως της διαδρομής που ακολουθείται. Το Super Select 4WD-II (όπως πλέον ονομάζεται) επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει την πιο κατάλληλη ρύθμιση του κιβωτίου τετρακίνησης, σύμφωνα με τις εδαφικές και οδηγικές συνθήκες. Η αλλαγή από 2WD σε 4WD μπορεί να γίνει χωρίς να σταματήσει το αυτοκίνητο, με κάτω από 100 km/h (με εξαίρεση τη θέση 4WD Low / Lock), ανεξάρτητα από την επιφάνεια του δρόμου.

l200

Διαθέτει κεντρικό μπλοκέ διαφορικό που προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις εκτός δρόμου, και παράλληλα ελέγχει την κατανομή ροπής στον εμπρός και πίσω άξονα στο πρόγραμμα 4H mode για ανώτερη συμπεριφορά και εύκολη λειτουργία σε μία μεγάλη ποικιλία οδικών επιφανειών, από ασφαλτοστρωμένους δρόμους μέχρι ολισθηρά μονοπάτια. Στην ανάρτηση, έχει διατηρηθεί η διάταξη της προηγούμενης γενιάς (ελατήρια μπροστά / φύλλα σούστας πίσω) αλλά υπάρχουν πλέον μεγαλύτερα αμορτισέρ και πιο σκληρά ελατήρια εμπρός καθώς και μεγαλύτερος αριθμός φύλλων (από 5 σε 6) και βελτιστοποιημένη απόσβεση των αμορτισέρ πίσω. Μεγαλύτερα σε διαστάσεις είναι και τα εμπρός δισκόφρενα (από 294 σε 320 χιλ.)

l200

Αμφότερα τα συστήματα τετρακίνησης του νέου L200 φέρουν την λειτουργία «Off-Road Mode» με ειδικές επιλογές για κίνηση σε χωμάτινο οδόστρωμα, λάσπη, χιόνι, άμμο ή βραχώδη εδάφη. Ουσιαστικά, όταν ενεργοποιηθεί η λειτουργία «Off-Road Mode», αναλαμβάνει να διαμορφώσει κατάλληλα την απόδοση του κινητήρα και της γραμμής μετάδοσης της κίνησης γενικότερα, με γνώμονα τη βέλτιστη συμπεριφορά του οχήματος κάτω από όλες τις συνθήκες. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον εξοπλισμό του νέου L200 και συστήματα όπως το Hill Descent Control, που επίσης λειτουργεί με ένα διακόπτη δίπλα στον επιλογέα HDC, διατίθεται με μοντέλα M/T και A/T (4WD μοντέλα) και προορίζεται να διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του οχήματος, σε μία κατηφορική διαδρομή όταν το φρένο του κινητήρα από μόνο του δεν είναι αρκετό. Το σύστημα μπορεί να διατηρεί την ταχύτητα του οχήματος σταθερή στα 2 – 20km/h (3 – 20 km/h για τα μοντέλα M/T) κατά την οδήγηση σε μία κατηφόρα. Η επιθυμητή ταχύτητα αποφασίζεται από τον οδηγό και ελέγχεται από την υδραυλική μονάδα ελέγχου των Active Stability Control και Traction Control εφαρμόζοντας την κατάλληλη πίεση πέδησης.

l200

ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Πέραν του στιβαρού πλαισίου «τύπου σκάλας» και της ιδιαίτερα ενισχυμένης δομικά καμπίνας των επιβατών, επιστρατεύεται και μια μεγάλη ποικιλία προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η κορυφαία οδική συμπεριφορά και η υποβοήθηση του οδηγού. Επιγραμματικά υπάρχουν τα εξής:

  • Forward Collision Mitigation(FCM)
  • Blind Spot Warningμε Lane Change Assist (BSW με LCA)
  • Rear Cross Traffic Alert(RCTA)
  • Ultrasonic Misacceleration Mitigation System(UMS)
  • Multi Around Monitor

l200

 

ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΡΗ

Στην γραμμή κίνησης συναντάμε μια εξελιγμένη μορφή του πλήρως αλουμινένιου, 16βάλβιδου πετρελαιοκινητήρα των 2,2 λίτρων, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, της οικογένειας «4Ν1» της MMC. Στη νέα του εκδοχή έχει μειωθεί εκτενώς η τριβή μεταξύ των κινούμενων εξαρτημάτων και έχει βελτιωθεί σημαντικά η απόκριση του συστήματος ψεκασμού. Επιπλέον, η μείωση βάρους των εμβόλων, των μπιελών και του στροφάλου συμβάλλει στην πιο ομαλή και δυνατή επιτάχυνση σε όλο το εύρος στροφών. Αυτή η μείωση βάρους που ήταν απαραίτητη για συμμόρφωση τους αυστηρότερους κανόνες εκπομπών ρύπων της Ε.Ε. στο πλαίσιο του WLTP, επιτρέπει στο L200 να πληροί τις απαιτήσεις Euro 6d. Ένα σύστημα καθαρισμού καυσαερίων (SCR) με ψεκασμό ουρίας AdBlue τοποθετείται τώρα για μείωση των εκπομπών NOx.

l200

Ο κινητήρας των 2.268 κ.εκ. αποδίδει 150 ίππους στις 3.500 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής στις 1.750 σ.α.λ. Το αυτόματο κιβώτιο των πέντε σχέσεων της απελθούσας γενιάς αντικαθίσταται πλέον από ένα αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων που διασφαλίζει καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του κινητήρα, βελτιωμένες επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει και γενικότερα, ανώτερη ποιότητα κύλισης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

DOHC 4N14 2,3: Κύλινδροι/Βαλβίδες 4c / 16V Κυβισμός (κ.εκ.) 2.268 Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 150/3.500 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 400/1.750 Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ.) 86,0 x 97,6 Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 12,4 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 174 Μέση κατανάλωση (λίτ./100 χλμ.) 8,8 Καυσαέρια Euro 6d

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς ή και στους τέσσερις τροχούς με ηλεκτρονικό διακόπτη εμπλοκής. Μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6+1 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Εμπρός: Ανεξάρτητη, διπλά ψαλίδια, τηλεσκοπικά αμορτισέρ αερίου, ελατήρια, αντιστρεπτική δοκό. Πίσω: Άκαμπτος άξονας, ελλειπτικά φύλλα σούστας, αμορτισέρ

ΦΡΕΝΑ: Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 320 χιλ. Πίσω: Αυτορυθμιζόμενα ταμπούρα 11,6 ιντσών.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΒΑΡΗ: Μεταξόνιο 3,000 μ. Μήκος 5,305 (Double Cab) μ. Πλάτος 1,815 μ. Ύψος 1,780 μ. Πρόβολος εμπρός 0,880 μ. Πρόβολος πίσω 1,415 μ.  Απόσταση από το έδαφος 205 χιλ. Γωνία προσέγγισης 30,0ο Γωνία διαφυγής 22ο Διάμετρος κύκλου στροφής 11,8 μ. Μικτό Βάρος 2.905 κιλά Απόβαρο από 1.875 κιλά Ωφέλιμο φορτίο από 1.045 κιλά Καρότσα (ΜxΠxΥ) 1,520 x 1,470 (1,130 στους θόλους) x 0,475 μ. Καθίσματα 5 Ελαστικά 245/70 R16 (265/60 R18) Ρεζερβουάρ 75 λίτρα

* εργοστασιακές μετρήσεις

 

Autovision New