Διευκρινίσεις του Υπ. Μεταφορών για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

banner-google-news

Τις αναγκαίες διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με αντιολισθητικές αλυσίδες έδωσε το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, η υποχρέωση των οδηγών να έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέσα (αντιολισθητικές αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ελαστικών ή χιονολάστιχα) ισχύει μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές.

Ειδικότερα, για να κοπεί πρόστιμο σε οδηγό που δεν διαθέτει τα παραπάνω μέσα, θα πρέπει να υπάρχει νωρίτερα απόφαση από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις Τροχαίας ή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που να αναφέρει ότι λόγω των καιρικών συνθηκών τα αντιολισθητικά μέσα είναι υποχρεωτικά.

Αυτό σημαίνει πως εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:
– Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
– Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
– Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.
– Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
– Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
– Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Τι ισχύει για τα ενοικιαζόμενα
Η απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών ορίζει επίσης το καθεστώς που θα ισχύσει με το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα στην περίπτωση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.
Τέλος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τονίζει πως θα πρέπει οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών να περιλάβουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης την εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων».

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!