Δεσμεύτηκε βουλγαρικό βυτιοφόρο με επικίνδυνο νοθευμένο καύσιμο

Προοριζόταν να διοχετευθεί σε πρατήρια υγρών καυσίμων

banner-google-news

Μεγάλη ποσότητα χημικών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στη νόθευση υγρών καυσίμων, εντόπισαν και δέσμευσαν Τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι έλεγχοι έγιναν στα διόδια Ιάσμου, στην Ροδόπη, όπου οι ελεγκτές εντόπισαν βυτιοφόρο όχημα.

Το βυτιοφόρο όχημα, βουλγαρικής μεταφορικής εταιρείας, που είχε εισέλθει στη Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού Ορμενίου, μετέφερε μεγάλη ποσότητα χημικών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στη νόθευση υγρών καυσίμων. Σε ελέγχους που έκαναν τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα διόδια Ιάσμου, στην Ροδόπη, διαπίστωσαν ότι το βυτιοφόρο μετέφερε –κατά δήλωση– 24.366 λίτρα adblue, το οποίο αποτελεί πρόσθετο υγρό για κινητήρες, για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αποστολέας φερόταν βουλγαρική εταιρεία, ενώ ως παραλήπτης είχε δηλωθεί ελληνική εταιρεία, με έδρα την Αττική. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε η απουσία πραγματικού παραλήπτη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. Το βυτιοφόρο δεσμεύθηκε και οδηγήθηκε στο Τελωνείο Ξάνθης.

Τα αποτελέσματα από τη χημική εξέταση του διαλύτη κατέδειξαν ότι το βυτιοφόρο μετέφερε μείγμα ελαφρών υδρογονανθράκων, που προσομοιάζει με καύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο, αλλά είναι επικίνδυνο νοθευμένο καύσιμο και όχι καθαρή βενζίνη. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μείγμα επιχειρήθηκε να διοχετευθεί σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Οι τελωνειακοί ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδος και δεύτερου βυτιοφόρου οχήματος με τα ίδια στοιχεία αποστολέα, παραλήπτη και μεταφορικής εταιρείας, από τον συνοριακό σταθμό Ορμενίου.