Από τις 15 Οκτωβρίου υποχρεωτικό green pass στην Ιταλία – Οδηγίες της ΟΦΑΕ

banner-google-news

Καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα αρχίσει η εφαρμογή του υποχρεωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού (green pass) στην Ιταλία, στις 15 Οκτωβρίου, αναδημοσιεύουμε την ενημέρωση και τους κανονισμούς, όπως τους παρουσιάζει η ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών  Μεταφορών) στην ιστοσελίδα της:

Κατόπιν των πολλών ερωτήσεων που ελήφθησαν σχετικά με τους κανόνες που θα ισχύσουν στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου, μπορείτε να βρείτε παρακάτω μια περίληψη των εφαρμοζόμενων μέτρων:

1. Συνεχής υποχρέωση κατοχής του Εντύπου Εντοπισμού Επιβατών (PLF) σε ψηφιακή μορφή πριν από την αναχώρηση προς την Ιταλία. Το PLF πρέπει να παρουσιάζεται όταν υποβάλλεται σε ελέγχους από την αρμόδια αρχή.

2. Από τις 15 Οκτωβρίου, οι εταιρείες μεταφορών θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα επαλήθευσης πιστοποιητικού ψηφιακού κώδικα ΕΕ για τους εργαζόμενους ώστε να έχουν πρόσβαση στους χώρους της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων των χώρων φόρτωσης και εκφόρτωσης, οι οποίοι θεωρούνται από την ιταλική κυβέρνηση ως «χώροι της εταιρείας», σε αντίθεση με τα οχήματα που θεωρούνται ως «εξοπλισμός εργασίας»).

Ένα έγκυρο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ  (με κωδικό QR) εκδίδεται μετά από πλήρη εμβολιασμό (που εκδόθηκε στη χώρα προέλευσης), αρνητικό αποτέλεσμα από ταχεία εξέταση (rapid test) ή μοριακό τεστ ή μετά από ανάρρωση από τον COVID-19 ( εκδίδεται από τη χώρα προέλευσης). Κάθε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει τη δική του χρονική ισχύ. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που εκδόθηκε μετά από γρήγορη δοκιμή επιχρίσματος (rapid test) ισχύει για 48 ώρες από τη στιγμή της λήψης του. Αυτά που εκδίδονται μετά από μοριακό έλεγχο ισχύουν για 72 ώρες από τη στιγμή της λήψης τους.

Σημειώστε ότι (εσωτερικές) δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να επαληθευτεί εάν το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της εγκυρότητας του Πράσινου Πιστοποιητικού – Green Pass, συγκεκριμένα αυτό που εκδόθηκε μετά από ταχεία επιχρίσματα (rapid test) (*) ή μοριακές δοκιμές (**) που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται ως έγκυρο. Στα Πράσινα Πιστοποιητικά – Green Pass που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, μπορεί να πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν είναι έγκυρα.

Για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, υπάρχει ένας κατάλογος φαρμακείων για την πραγματοποίηση του τεστ ταχείας επιχρίσματος (rapid test) (ισχύει για 48 ώρες), επιτρέποντας στον κάτοχό του να αποκτήσει ένα Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.