Αναστέλλονται οι πωλήσεις τσιπ στη Ρωσία, αν και το μερίδιό της είναι λιγότερο από 0,1% παγκοσμίως

banner-google-news

Οι κατασκευαστές τσιπ παγκοσμίως έχουν αρχίσει να αναστέλλουν τις πωλήσεις ημιαγωγών στη Ρωσία, μετά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια δέσμη μέτρων με στόχο να υπονομεύσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση πωλήσεων τσιπ στη χώρα. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η απαγόρευση στοχεύει να εμποδίσει τη Ρωσία να λαμβάνει τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς ή τσιπ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικό όσο και για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι αναλυτές λένε ότι οι κατασκευαστές τσιπ ενδέχεται να σταματήσουν προσωρινά όλες τις παραδόσεις τσιπ, ενώ αξιολογούν ποια από τα προϊόντα τους εμπίπτουν στη νέα απαγόρευση. Επίσης, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προσθέσει 49 ρωσικές εταιρείες στη λίστα του και αυτές οι εταιρείες δεν είναι πλέον επιλέξιμες να αγοράσουν οποιοδήποτε είδος τσιπ που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ ή χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία.

«Με αυτούς τους ελέγχους των εξαγωγών  απομονώνουμε τεχνολογικά τη Ρωσία και υποβαθμίζουμε τις στρατιωτικές της ικανότητες. Η πρόσβαση της Ρωσίας στην τεχνολογία αιχμής των ΗΠΑ και των χωρών εταίρων θα σταματήσει. Η αμυντική της βιομηχανική βάση και οι στρατιωτικές και υπηρεσίες πληροφοριών της δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα περισσότερα προϊόντα δυτικής κατασκευής», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη η Thea D. Rozman Kendler, βοηθός γραμματέας για τη διαχείριση των εξαγωγών στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, η TSMC με έδρα την Ταϊβάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της:  «Η TSMC συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς και δεσμεύεται πλήρως να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών που ανακοινώθηκαν». Αναφορές μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η TSMC έχει ήδη αναστείλει όλες τις πωλήσεις τσιπ στη Ρωσία και σε τρίτους που είναι γνωστό ότι προμηθεύουν προϊόντα στη Ρωσία. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές επεξεργαστών στις ΗΠΑ, η Intel και η AMD, έχουν επίσης σταματήσει τις πωλήσεις τους στη Ρωσία, ανέφερε το RBC επικαλούμενο πηγές στην αγορά πληροφορικής.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αναστολές των πωλήσεων επιβεβαιώθηκαν από τη Ρωσική Ένωση Προγραμματιστών και Κατασκευαστών Ηλεκτρονικών (EDMA).

Ορισμένοι αναλυτές του κλάδου λένε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι ευάλωτη στην απαγόρευση των εξαγωγών, επειδή δεν κατασκευάζει τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας που απαιτούνται για προηγμένους υπολογιστές, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η Semiconductor Industry Association (SIA), ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί μεγάλες μάρκες όπως η Intel, η AMD, η IBM, η Qualcomm και η Marvell, δήλωσε ότι «έχει δεσμευτεί πλήρως να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες ελέγχου εξαγωγών που ανακοινώθηκαν ως απάντηση στα βαθιά ανησυχητικά γεγονότα που εκτυλίσσονται. στην Ουκρανία».

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο όμιλος, ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής τσιπ μπορεί να μην είναι αυτός που περιμένει η Δύση. Η SIA δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν είναι σημαντικός άμεσος καταναλωτής ημιαγωγών, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 0,1% των παγκόσμιων αγορών τσιπ».