banner-google-news

Οι περισσότεροι κατασκευαστές επαγγελματικών και επιβατικών οχημάτων προσφέρουν στον εξοπλισμό μια ευρεία γκάμα συστημάτων και συσκευών ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας .Συστήματα που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και η νομοθεσία επιβάλλει την εφαρμογή τους. Έτσι, μια λίστα με τα ακρωνύμια των πιο συχνών συστημάτων που συναντάμε στα οχήματα είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας του κάθε συστήματος.

ABS: Anti-lock Brake System

Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων. Αποτρέπει το «κλείδωμα» των τροχών και επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει μέσω του τιμονιού τη διεύθυνση του οχήματος.

ACC: Adaptive Cruise Control

Μια προηγμένη εκδοχή του cruise control, που διατηρεί αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Θα το ακούσετε και ως ICC (Intelligent Cruise Control).

Pressefahrvorstellung Mercedes-Benz Sprinter, Amsterdam 2018 // Press test drive Mercedes-Benz Sprinter, Amsterdam 2018

Active Head Restraint

Σε περίπτωση σύγκρουσης από πίσω, το σύστημα μετακινεί το προσκέφαλο προς τον επιβάτη για να μειώσει τις επιπτώσεις του χτυπήματος.

ADA: Active Drive Assist

Έτσι ονομάζει η Mercedes-Benz το πρώτο σε φορτηγό παραγωγής (Actros) σύστημα που επιτρέπει μερικώς την αυτοματοποιημένη οδήγηση, σύμφωνα με το επίπεδο 2 αυτόματης οδήγησης. Υποστηρίζει ενεργά τον οδηγό με δυνατότητες επιτάχυνσης, επιβράδυνσης και διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα.

AFL: Adaptive Forward Lighting

Σύστημα των εμπρόσθιων προβολέων που βελτιώνουν την ορατότητα αλλάζοντας την περιοχή που φωτίζουν ανάλογα την κατεύθυνση του οχήματος.

Airbag

Ένας σάκος, που φουσκώνει και αναπτύσσεται αυτόματα κατά την σύγκρουση για να αποτρέψει τον τραυματισμό ενός επιβάτη.

BAS: Brake Assist System

Σύστημα υποβοήθησης των φρένων, που επιτρέπει στον οδηγό να εφαρμόσει την πλήρη δύναμη των φρένων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

BLIS: Blind Spot Information System

Χρησιμοποιεί μια ψηφιακή κάμερα για την παρακολούθηση των τυφλών σημείων και ειδοποιεί τον οδηγό εάν υπάρχει άλλος χρήστης του δρόμου. Θα το βρείτε και ως «Blind Spot Assist».

CRS: Child Restraint System

Μια γενική ονομασία για όλους τους τύπους καθισμάτων συγκράτησης των παιδιών.

Crosswind Assist

Σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων, που «διορθώνει» την πιθανότητα εκτροπής του οχήματος από τη λωρίδα κυκλοφορίας με στοχευμένες επεμβάσεις στο σύστημα πέδησης.

Downhill Cruise Control

Χαρακτηριστικό του cruise control, που καθορίζει μια μέγιστη ταχύτητα προκειμένου να αποτρέψει ανεπιθύμητη επιτάχυνση κατά την κίνηση σε κατηφόρες.

DRL: Daytime Running Lights

Είναι τα γνωστά «φώτα ημέρας» που καθιστά πιο ορατό το όχημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

DSC: Dynamic Stability Control

Σύστημα δυναμικού ελέγχου της σταθερότητας, που βοηθά στη σταθεροποίηση του οχήματος κατά τη διάρκεια ελιγμών έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας την ολίσθηση των τροχών και μειώνοντας την δύναμη του κινητήρα.

EBA: Emergency Brake Assist

Σύστημα υποβοήθησης έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόζει αυτόματα πλήρη πέδηση σε έκτακτες καταστάσεις.

EBD: Electronic Brake Distribution

Ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της δύναμης πέδησης. Εξισορροπεί τη δύναμη πέδησης μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών για να παρέχει σταθερότητα στο φρενάρισμα.

ESC: Electronic Stability Control

Χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές για να περιγράψουν ένα σύστημα ελέγχου της σταθερότητας. Βοηθά στη σταθεροποίηση του οχήματος κατά τη διάρκεια ελιγμών έκτακτης ανάγκης.

ESP: Electronic Stability Program

Ακόμα μια ονομασία συστήματος για τον έλεγχο της σταθερότητας ενός οχήματος. Μειώνει την πιθανότητα ολίσθησης φρενάροντας μεμονωμένα τροχούς και μειώνοντας τη δύναμη του κινητήρα.

ETC: Electronic Traction Control

Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. Εντοπίζει και αποτρέπει την περιστροφή των τροχών κατά την επιτάχυνση του οχήματος.

EuroNCAP: European New Car Assessment Program

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιολόγησης της παθητικής ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων. Με μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών κρίνεται η απόδοση του οχήματος σε ένα ατύχημα.

GPS: Global Positioning System

Ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού της θέσης ενός οχήματος χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο δορυφόρων.

HUD: Heads Up Display

Μια μέθοδος προβολής εικόνων και πληροφοριών στο παρμπρίζ ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

LDWS: Lane Departure Warning System

Σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Μέσω ειδικών αισθητήρων, το σύστημα προειδοποιεί οπτικά, ηχητικά ή ακόμα και με κραδασμό τιμονιού ή καθίσματος τον οδηγό σε περίπτωση που το όχημα «παρασύρεται» εκτός λωρίδας. Φυσικά το σύστημα αντιλαμβάνεται μέσω δεικτών πορείας (φλας) την εκούσια πρόθεση για αλλαγή λωρίδας.

Load Limiter

Σύστημα που δίνει μια μικρή ποσότητα χαλαρότητας στη ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού από τη ζώνη ασφαλείας.

MirrorCam

Σύστημα που συνδυάζει κάμερες και οθόνες, που αντικαθιστά τους εξωτερικούς καθρέπτες, προσφέροντας σημαντικά βελτιωμένη ορατότητα.

Pre-tensioners

Σύστημα που «τραβά» τη ζώνη ασφαλείας σφιχτά λίγο πριν από μια σύγκρουση για να μειώσει τον κίνδυνο εκτόξευσης του επιβάτη.

Run flat tyre

Ελαστικά, σχεδιασμένα να παραμένουν λειτουργικά για μικρές αποστάσεις και χαμηλές ταχύτητες ακόμα και εντελώς χωρίς πίεση αέρα.

SBR: Seat Belt Reminder System

Σύστημα υπενθύμισης εφαρμογής ζώνης ασφαλείας. Ειδοποιεί τους επιβάτες ότι η ζώνη ασφαλείας είναι εκτός χρήσης και άρα θα πρέπει να τη φορέσουν.

Sideguard Assist

Σύστημα ειδοποίησης πολλαπλών σταδίων, από τη στιγμή που εντοπιστεί ένα κινούμενο εμπόδιο (πεζός, ποδηλάτης) στην ευρύτερη ζώνη της πλευράς του συνοδηγού. «Παρακολουθεί» όλο το μήκος του συνδυασμού «φορτηγό-ρυμουλκούμενο» (έως 18,75 μέτρα) και επιπλέον δύο μέτρα εμπρός και ένα μέτρο πίσω καθώς και για ζώνη πλάτους 3,75 μέτρων.

Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Mercede

Traffic Sign Assist

Σύστημα που εντοπίζει τα όρια ταχύτητας, την αρχή και το τέλος ζωνών μη διέλευσης, εμφανίζοντας προειδοποιητικά σήματα στην οθόνη.

Trailer Stability Control

Σύστημα για ημιρυμουλκούμενα και ρυμουλκούμενα, το οποίο εφαρμόζει μέτρια πίεση πέδησης όποτε χρειάζεται να «επιβάλει» τη σταθεροποίηση του οχήματος.

TPMS: Tyre Pressure Monitoring System

Σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών. Προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση σημαντικής απώλειας της πίεσης.

Shaping Future Transportation 2015 – Campus Safety – Abbiege

Διαβάστε το περιοδικό online ή κατεβάστε το στη συσκευή σας!

Autovision New