Αυτοκτονία εργαζόμενου ωθεί την Toyota να ενισχύσει μέτρα κατά της παρενόχλησης

banner-google-news

Το 2017 ένας νεαρός εργαζόμενος στην Toyota, 28 χρονών, αυτοκτόνησε, αφού τον είχε παρενοχλήσει το αφεντικό του. Αργότερα, ένα περιφερειακό γραφείο εργασίας έκρινε ότι ο θάνατος σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας.

Ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda συναντήθηκε με την οικογένεια του αποθανόντoς υπαλλήλου, για να ζητήσει συγνώμη, ανέφερε η εφημερίδα Asahi, και κατέληξε σε συμφωνία με την οικογένεια.

Ύστερα από τρία χρόνια η Toyota Motor Corp. αναφέρει ότι έχει ενισχύσει τα μέτρα που προλαμβάνουν περιπτώσεις παρενόχλησης και κακομεταχείρισης στο χώρο εργασίας. Υποστηρίζει ότι εργάστηκε σκληρά, για να εξαλείψει την «παρενόχληση ισχύος», μια μορφή παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, όπου κάποιος σε θέση ισχύος χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη, για να εκφοβίσει ή να παρενοχλήσει υφιστάμενο.

Η Toyota έχει αναθεωρήσει τους κανονισμούς εργασίας και τα σχετικά πειθαρχικά μέτρα, ενισχύοντας την επικοινωνία με τους εργαζόμενους μέσω ερωτηματολογίων και κέντρων διαβούλευσης.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η πολύτιμη ζωή ενός από τους υπαλλήλους μας χάθηκε και εφαρμόζουμε μέτρα, για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων οδυνηρών περιστατικών», δήλωσε η Toyota. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για να χτίσουμε μια ανοιχτή νοοτροπία στο χώρο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια».


Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Ασφάλειας και Υγείας της Ιαπωνίας, το 2019 υποβλήθηκαν πάνω από 2.000 αξιώσεις αποζημίωσης για τραυματισμούς και θανάτους που σχετίζονται με την εργασία, στην Ιαπωνία. Διπλάσιος αριθμός, από τον αριθμό που κατατέθηκε μια δεκαετία νωρίτερα. Η Ιαπωνία έχει εντείνει τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, ώστε να λαμβάνονται σκληρότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να απαιτούν πολλές ώρες εργασίας και ασκούν αδικαιολόγητη πίεση στους εργαζόμενους.