475.000 επικυρώσεις στα ΜΜΜ, την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων

banner-google-news

Υπεύθυνη στάση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έδειξαν οι Έλληνες πολίτες την πρώτη μέρα μετά τη σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιήθηκαν 457.000 επικυρώσεις, ενώ την Δευτέρα 27 Απριλίου, που ίσχυαν ακόμη οι περιορισμοί μετακίνησης είχαν πραγματοποιηθεί 258.000 επικυρώσεις (σημειώθηκε δηλαδή αύξηση της τάξεως του 77%).

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής ανέφερε και τη δική του εμπειρία από τη χθεσινή επίσκεψή του σε έναν από τους βασικούς σταθμούς ανταπόκρισης του Μετρό με λεωφορεία στην Ακαδημία, η οποία όπως τόνισε δείχνει και πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της ατομικής ευθύνης: «Επιβιβάστηκε στην οδό Ακαδημίας ένας επιβάτης χωρίς μάσκα. Πριν καν επέμβει η αστυνομία ή οι άνθρωποι του ΟΑΣΑ, οι άλλοι επιβάτες του είχαν πει: ‘‘Κοίταξε να δεις, πρέπει να φορέσεις τη μάσκα σου, δεν μπορείς να επιβιβαστείς έτσι».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης (ΕΡΤ) ότι συνεχίζονται οι απολυμάνσεις με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων, ότι έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επιδαπέδιες και στα καθίσματα, ώστε να γνωρίζει το επιβατικό κοινό πού επιτρέπεται να καθίσει και πού όχι, καθώς και ότι θα μπαίνουν και εμβόλιμα δρομολόγια.

Ειδικότερα εξήγησε (Open) ότι σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα έρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο-«φυσαρμόνικα» και ένα απλό. Εμβόλιμα δρομολόγια θα μπαίνουν σε ώρες αιχμής και στο Μετρό. Επισήμανε ότι με την τηλεματική οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το επόμενο δρομολόγιο και τόνισε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η Δημόσια Υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο».

Εξαιρέσεις στα ταξί η συνοδεία ανηλίκων ή μεταφορά σε νοσοκομείο

Ερωτηθείς για τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών στα ταξί (ΕΡΤ1), ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι κατανοεί τον προβληματισμό των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ. Σημείωσε ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας έχουν διευκρινίσει πως υπάρχουν εξαιρέσεις για τη συνοδεία ανηλίκων ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο. Ζήτησε «λίγο υπομονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», υπογραμμίζοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα γίνεται με σχέδιο και με βάση τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συμβουλέψει με τον πιο κατάλληλο τρόπο την Κυβέρνηση.