Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ζαντών-Προσοχή στις απομιμήσεις

banner-google-news

Ότι κυκλοφορούν απομιμήσεις προϊόντων στην Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι γνωστό. Άλλωστε σε ποια χώρα δεν υπάρχουν; Όμως όταν πρόκειται για θέματα οδικής ασφάλειας, μήπως είναι καλύτερα πρώτα να… κοιτάξουμε και μετά να… πράξουμε;

Επιμέλεια: Νίκος Σπυρόπουλος

Το τελευταίο διάστημα τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται επαγγελματικά οχήματα δυστυχώς, αυξήθηκαν. Όπως αναφέρει ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), 9 στα 10 βαρέα οχήματα που κυκλοφορούν στην χώρα μας είναι ήδη μεταχειρισμένα, ηλικίας πλέον των δέκα ετών. Μάλιστα, ο πραγματικός μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων βαρέων φορτηγών υπερβαίνει τα 20 έτη στην χώρα μας, τη στιγμή που ο αντίστοιχος στην ΕΕ είναι 11.5 έτη!

Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της μεταφοράς και τη μη κινητοποίηση του κρατικού παράγοντα προς τη βελτίωση των συνθηκών, πώς ακριβώς να ανταπεξέλθει ο μεταφορέας στην υψηλή φορολογία, στα διόδια, στα καύσιμα; Πώς να ανταγωνιστεί τον παράνομο μεταφορέα;

Όμως όταν πρόκειται για θέματα οδικής ασφάλειας, μήπως πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα; Μπορεί ίσως μερικοί να μη δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ζάντες που θα χρησιμοποιήσουν στα οχήματά τους,  όμως παίζουν σημαντικό ρόλο.

Όπως μας λέει ο κος Βασίλης Κριστάνας, αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των ζαντών Alcoa και Hayes Lemmerz στην Ελλάδα, «το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και περισσότερες χαμηλής ποιότητας ζάντες».

«Συνήθως προέρχονται από την Ασία και είναι αρκετά κατώτερες ποιοτικά. Το κόστος αγοράς τους είναι φθηνότερο σε σχέση με κάποια γνωστής μάρκας και για αυτό την προτιμούν ορισμένοι μεταφορείς. Όμως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

-Τι προβλήματα «βγάζουν» οι ζάντες αυτές;

«Συνήθως παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα της ζάντας (κιτρινίζει ή θαμπώνει). Αρκετές φορές ξεφλουδίζει ενώ εξαιτίας της μη ποιοτικής διαδικασία κατασκευής τους, υπάρχουν σπασίματα, τα οποία μπορούν, όπως φαντάζεστε, να οδηγήσουν σε κάποιο ατύχημα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ζαντών που θα χρησιμοποιήσουμε».

Όπως γνωρίζετε, οι ζάντες χωρίζονται σε αλουμινίου και σιδερένιες. Όσον αφορά στις ζάντες αλουμίνιου υπάρχουν οι σφυρήλατες και οι χυτές. «Η σφυρήλατη ζάντα ξεκινάει σαν ένα πρωτεύον μπλοκ αλουμινίου κοντά στα 50 κιλά  που στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικής πρέσας παίρνει τη μορφή που πρέπει (καθαρό αλουμίνιο)», μας ενημερώνει ο κος Κριστάνας.

«Στα επαγγελματικά οχήματα ξεκινάμε από 21 κιλά και ανάλογα τον τύπο, ανεβαίνουμε. Τα κιλά παίζουν σημαντικό ρόλο βάρους στο σύνολο του οχήματος» και για αυτό περά από την ομορφιά και την οικονομία στα καύσιμα την επιλέγουν πολλοί επαγγελματίες οδηγοί», συμπληρώνει.

 «Οι χυτές προέρχονται από ένα μίγμα αλουμινίου και  κράματα αλουμινίου. Μέσα σ’ ένα καλούπι μπαίνει το υλικό και έπειτα, ανάλογα το βάρος που θέλουμε βγαίνει η ζάντα. Εδώ, ξεκινάμε περίπου από τα 25 κιλά ενώ στις σιδερένιες πάμε από τα 39 κιλά αναλόγως τον κατασκευαστή  και ανεβαίνουμε».

-Εσείς τι προτείνετε στους πελάτες σας συνήθως;

«Προτείνω την «σφυρήλατη» ζάντα (ούτε με επεξεργασία σφυρήλατης ούτε σαν σφυρήλατη) και φυσικά πάντα σε κάτι επώνυμο, το οποίο να έχει περάσει συγκεκριμένα τεστ πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι ζάντες της Alcoa για παράδειγμα, είναι πιστοποιημένες με το JWL – Τ standard, το ιαπωνικό τεστ για θέματα χτυπήματος».

-Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις γνήσιες από τις απομιμήσεις;

Όσον αφορά στις ζάντες της Alcoa, αναγράφεται επάνω τους με ψηφιακή χάραξη το λογότυπο της εταιρίας  η πιστοποίηση καθώς και τα γενικά χαρακτηριστικά κάθε τύπου ζάντας.

 

Χρήσιμες συμβουλές

  • Όχι υπερβολικό σφίξιμο στη ζάντα
  • Να γίνεται η εγκατάσταση από ειδικούς
  • Να γίνεται τακτικός έλεγχος και καθαρισμός της ζάντας
  • Να είναι καθαρές οι επιφάνειες που ακουμπάει η ζάντα
  • Να μην βάφουμε τις ζάντες, καθώς χαλάει η δομή τους

Στοιχεία επικοινωνίας

Κριστάνας Σ. Βασίλειος

Ιατρού Γωγούση 23 Σταυρούπολη, Τ.Κ. 56430
Δήμος Παύλου Μελά, Νομός Θεσσαλονίκης

Τηλ.: 2310668802
Φαξ: 2310667226

https://www.youtube.com/watch?v=https://www.youtube.com/watch?v=jZl7inwMsvI

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!