Η Ford περιορίζει την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια τον Ιούλιο, λόγω έλλειψης ημιαγωγών

banner-google-news

Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, η Ford περιορίζει ή σταματά την παραγωγή σε πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής τον Ιούλιο.

Συνολικά, επηρεάζεται η παραγωγή σε οκτώ εργοστάσια.

Η Ford αναμένεται να χάσει 1,1 εκατομμύρια μονάδες παραγωγής το 2021 ως αποτέλεσμα της έλλειψης ημιαγωγών, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή της κερδών τριμήνου. «Αναμένουμε τώρα να χάσουμε περίπου το 50% της προγραμματισμένης παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, μια επιπλέον αύξηση από την απώλεια 17% το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο ήρθαν αντιμέτωπες με την έλλειψη ημιαγωγών το 2021 και εν μέρει το 2020. Γι’ αυτόν το λόγο  μειώνουν τον ρυθμό παραγωγής αυτοκινήτων είτε κλείνουν τις γραμμές συναρμολόγησης.

Η έλλειψη επηρέασε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και ενδέχεται να συνεχιστεί για πολλούς μήνες. Προκαλεί προβλήματα στις μάρκες Ford, Subaru και Toyota με αποτέλεσμα να περιορίσουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε άλλες αγορές τις Volkswagen, Nissan και Fiat Chrysler Automobiles.

Οι ημιαγωγοί είναι ζωτικής σημασίας για πολλαπλά ανταλλακτικά στα σύγχρονα οχήματα, και είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση της κατασκευής των αυτοκινήτων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται και την εκτεταμένη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, που γνωρίζει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων λόγω της πανδημίας.
Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για τα επόμενα τρίμηνα, και υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί έως το 2022, δεδομένης της δύναμης και της ποικιλομορφίας της ζήτησης, των παρατεταμένων χρόνων παράδοσης και γενικά του μικρού αριθμού αποθεμάτων.

Μια στρατηγική που πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Ford άμεσα, είναι να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση οχημάτων που συναρμολογήθηκαν χωρίς ορισμένα εξαρτήματα λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, ενώ παράλληλα κατασκευάζει νέα οχήματα. «Αυτό συμβαδίζει με τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα οχήματά τους το συντομότερο δυνατόν και σύμφωνα με την προβλεπόμενη προσφορά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ford.
Η General Motors επισήμανε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη έλλειψη ημιαγωγών που αντιμετώπισαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, και ήρθε η ώρα να αρχίσουν να σκέφτονται μακροπρόθεσμες λύσεις, για να διασφαλίσουν την παραγωγή και την προσφορά. «Εξετάζουμε όλες τις πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο που σχετίζεται με ημιαγωγούς, δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Paul Jacobson, οικονομικός σύμβουλος της General Motors.