Επεκτείνεται η Διώρυγα του Σουέζ για διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας – 20.694 πλοία διήλθαν το 2021

banner-google-news

Ένα έργο για την επέκταση τμημάτων της Διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023, ύστερα από δύο χρόνια εργασίας. Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επέκταση ενός δεύτερου καναλιού, και τη διεύρυνση ενός υπάρχοντος καναλιού, σύμφωνα με το Reuters, αφού το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given προσάραξε και απέκλεισε την πλωτή οδό για έξι ημέρες πέρυσι.

«Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2021 και, αν θέλει ο Θεός, θα τελειώσουμε τον Ιούλιο του 2023», δήλωσε ο πρόεδρος Osama Rabie στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ντουμπάι.

Τα πλοία διέρχονται από το κανάλι σε συνοδείες και η επέκταση της δεύτερης λωρίδας θα αύξανε τη χωρητικότητα κατά έξι πλοία, είπε ο Ράμπι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα νοτιότερα 30 χιλιόμετρα του καναλιού, όπου προσάραξε το Ever Given, πρόκειται να διευρυνθούν κατά 40 μέτρα προς τα ανατολικά και να εμβαθύνουν στα 72 πόδια από τα 66, σύμφωνα με τα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδια.

«Θα βελτιώσει τη ναυσιπλοΐα των πλοίων κατά 28% σε αυτό το δύσκολο τμήμα του καναλιού», είπε ο Rabie.

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ και οι εταιρείες της ανέπτυξαν ολόκληρο το έργο, είπε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότερα πλοία διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ το 2021 παρά ποτέ, ασχέτως του προσωρινού αποκλεισμού της από το Ever Given και τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Οι όγκοι των διακινούμενων φορτίων αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της επέκτασής της.

Η Διώρυγα του Σουέζ απέφερε στην Αίγυπτο έσοδα από τα τέλη διέλευσης ύψους 6,3 δισ. δολαρίων, από 20.694 πλοία που διήλθαν το 2021, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SCA Osama Rabie σε συνέντευξή του. Οι μεταφορικοί όγκοι θα είναι υψηλότεροι το 2022, παρά την αύξηση 6% στα τέλη διέλευσης από τον Φεβρουάριο, καθώς ναυπηγούνται περισσότερα πλοία, είπε ο Rabie.